RECEPT

Viltjärpar med trattkantarellsås

Viltjärpar med trattkantarellsåsIngredienser för 4 portioner
Recept från Mannerströms viltkokbok av Leif Mannerström

800 gram viltfärs, gärna blandfärs från viltsvin och hjort
1 gul lök finhackad
½ dl ströbröd
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1 litet knippe persilja, finhackad
2 msk viltfond
1 msk Kikkoman soja
100 gram katrinplommon
Smör till stekning
Salt
Peppar

Trattkantarellsås
200 gramtrattkantareller
Smör till stekning
3 dl vispgrädde
1 dl viltfond
Viltkrydda*
Salt
Peppar
Sätt ugnen p å200 grader. Bryn löken lätt i smör. Blanda alla ingredienser till färsen väl. Salta och peppra. Provstek färsen för att kontrollera saltmängd.

Forma ca 12 järpar med hjälp av en matsked. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Bryn under tiden kantareller lätt i smör. Häll grädde och viltfond i en kastrull och koka ihop tills 4 dl återstår. Smaka av ed salt och peppar.

*Mannerström gör en kryddbladning som han använder på Sjömagasinet
2 msk torkad timjan
2 msk rosmarin
½ msk fänkålsfrön
2 torkade enbär
4 svartpepparkorn
2 lagerblad.

Kör i matberedare eller i mortel.

V&G tipsar
En rätt med klassisk husmanskostprägel. En god öl fungerar alltid i dessa sammanhang. Prova oktobernyheten Einbecker Ur-Bock Hell (1534). Ett örtpepprigt rött vin från Rhônedalen kommer inte heller göra någon besviken. Välj efter plånboken.

Hjortburgare

Pepparrotsmajonnäs

Älgrulader med kantareller

Mannerströms viltfond

Mannerströms Bouquet garni

Vildsvinsspjäll med aprikosglaze

Helstekt fasan med calvadosgräddsås

Lämna kommentar

Instagram feed