Reportage

Oaxen skafferi- genuin charkuterikänsla

Reportage

Magnus Ek har lämnat Oaxen Krog till de kulinariska historieböckerna. Oaxen Skafferi är fortsättningen. En chark- och delibutik med referenser till både historien och den genuina smaken.

Korv på riktigt

Reportage

Den är misshandlad, förfalskad, misstänkliggjord och nedklassad till skräpmat. Matindustrin har lagt beslag på korven i ett halvt decennium, så det är dags för en upprättelse.

Gölles-100 procent frukt

Reportage

Vi mötte våren i det pittoreska Steiermark i södra Österrike där Alois Gölles förvaltar regionens frukttradition med oslagbart läcker fruktvinäger. Det blir också ett nedslag i regionens kulinariska hemligheter. Det är fina grönaksprimörer och rustik husmanskost, allt i gott sällskap av Gölles fruktvinägrar.

Tryffeljakt i sydfrankrike

Reportage

Det är något magiskt och lockande med tryffel. Bara ordet får det flesta att lyfta lite på extra ögonbrynen och ibland kanske dra lite hemlighetsfullt på mungipan. Antingen för att man är invigd i dess magiska värld av aromer, eller för att priset avskräcker och lockar.

Eskilstuna ölkultur – öl med kropp och själ

Reportage

Bryggerisverige är mer vitalt än någonsin. Allt fler småbryggeri ser dagens ljus. I Eskilstuna förser Eskilstuna ölkultur bygden med gediget ölhantverk.

Domta – ett lyckligt grisliv

Reportage

Grisar som går ute är gladare och smakar bättre. Det är tydligt efter ett besök hos grisarna i Domta strax norr om Enköping. Stefan Sellin är en hängiven grisuppfödare som också driver ett av få gårdsslakterier i Sverige. Det är märkligt att inte fler följer hans exempel. Det är en kulinarisk succé.

Nynäshamns Ångbryggeri -en modern ölklassiker

Reportage

Ölet har gjort en makalös resa i Sverige. För 15 år sedan var den liktydig med en stor stark. Gediget ölhantverk av de nya småbryggerierna har sedan andra hälften av 90-talet ritat om den svenska ölkartan. Nynäshamns ångbryggeri är ett av det svenska ölhantverkets pionjärer.

Condrieu- viognier på hemmaplan

Reportage

För 50 år sedan var de redan då små vinmarkerna i Condrieu på gränsen till att förpassas till historieskrivningen. Några fåtal passionerade vinodlare lyckades vända undergången till pånyttfödelse. I dag skördar en ny generation frukten av deras arbete.

I St Josephs sluttningar med Domaine Pierre Gonon

Reportage

Röken står som pelare upp ur vingårdarna och bäddar in sluttningen i ett grått dis. Det är januari och beskärningssäsongen är i full gång i St Josephs vingårdar.

Med Domaine Pierre Gonon i källaren

Reportage

Det finns något oerhört sympatiskt över St Joseph. De röda vinerna har sprudlade ren frisk frukt med doft av mörka bär. och en distinkt kryddighet med aromer av svartpeppar, pinje och nyeldade stenar.

Hantverksbryggeriet -lever vågat med vildjäst

Reportage

Med sinnrika tekniska lösningar och vågade jäststammar bygger Hantverksbryggeriet vidare på den nya svenska ölkulturen.

Naturligt vin – de nya eko-odlarna

Reportage

”Vin Naturel” kallar sig en brokig samling vinnaturalister. Med naturlig odling och utan svaveldioxid tar de eko-odlingen ett steg längre.

Barcelonas hemligaste vinbar

Reportage

Monvínic är en internationell vinbar i hjärtat av Barcelona. Den är lite svår att hitta, men har ett imponerande vinutbud till bra priser. En pärla i Barcelona.

Oceanbryggeriet -med malt i fokus

Reportage

Ölsverige växer så det knakar. Oceanbryggeriet i Göteborg är ett av de senaste tillskotten. Sedan starten 2007 har bryggeriets öl blivit uppskattade pubfavoriter.

Sigtuna brygghus -hårdrock och humle

Reportage

I september kan alla ölälskare bekanta sig med Sigtuna brygghus. Två utmärkta oktoberöl finns i det tillfälliga sortimentet. Vi gjorde ett besök för att prata ölhantverk.

Vinets alkemi – från druva till vin på Montirius

Reportage

Eric och Christine Saurel beskriver vinets ”födelse” som ett magiskt ögonblick, som vinets egen alkemi. Under en sensationell provning i vineriet förklarar de druvornas väg till vin.

Montirius – En balansakt i vinhantverk

Reportage

För Christine och Eric Saurel på gården Montirius är den biodynamiska filosofin mer än bara en odlingsform, det är en är livsstil. I september finns deras utsökta Vacqueyras Garrigues 2007 i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Sydfransk elegans

Reportage

I Orbdalen på gränsen mot de vidsträckta bergen i Haut Languedoc gör Domaine Clovallon vita viner med ovanlig elegans och med druvor som främst förknippas med nordligare franska vingårdar. På nordsluttningarna öster Bédarieux trivs både pinot noir och viognier.

Vårlux

Reportage

Vår betyder välkomna tillskott av fräscha råvaror i köket. På restaurang Lux Stockholm har Henrik Norström satt fokus på svenska vilda örter och nynätad insjöfisk.

Minervois – sol, sten och garrigue

Reportage

Aprilluften är gnistrande klar och Pyrenéernas snöklädda toppar skimrar som en vit hägring i söder och skapar en nästan overklig fond till de än så länge nakna vinfälten. I Minervois krigar vinrankorna mot den brännande Languedocsolen, den steniga jorden och tar smak av bergets lågväxta buskmarker, garriguen, som domineras av rosmarin, timjan och cist. Kryddaromerna hänger som ett ständigt närvarande dis över vingårdarna, och följer druvorna ända ner i flaskan. Ett sniff i vinglaset ger en märklig deja vu från ett besök i garriguen.

Abac -Modern matarkitektur med tradition

Reportage

Abacs stillsamma jordfärger, eleganta designporslin och skinande kristallglas sätter utan tvekan en glansfull ram till en matupplevelse utöver det vanliga. Xavier Pellicer är en av Barcelonas mest välrenommerade kockar. Han har med en finessfull blandning av det katalanskt rustika och raffinerad kokkonst inte bara erövrat två stjärnor i Guide Michelin, utan också blivit en av Barcelonas stora matattraktioner.

Choklad fusion

Reportage

Hummer med chokladbearnaise, gåslever och chokladtryffel eller risotto med rökt sidfläsk och choklad. Det kan låta som kulinarisk galenskap. Men i Frédéric Bau’s händer blir det välartikulerad matpoesi och gastronomisk logik. I boken Fusion Chocolat lämnar han de söta bakverken för att utforska choklad i maten.

Sida 1 av 212
Abac Alois Gölles AOC Minervois Barcelona Chablis chocolate fusion Choklad i mat De Sousa Didier Seguier Domaine Clovallon Domaine Georges Vernay Domaine Léon Barral Domaine Montirius Domaine Pierre Gonon Domtagris Dugges Ale & Porterbryggeri El Bulli Ferran Adrià Fèvre Frankrike Frédéric Bau Fusion Chocolat Hantverksbryggeriet Laroche Luís Pato Lux stockholm Michel Laroche Molekylär gastronomi Nynäshamns Ångbryggeri AB Oceanbryggeriet Ölentreprenör i mikroformat österrike Portugal Sigtuna brygghus Smaragd Valrhona Vinbar Wachau

Instagram feed