Barcelonas hemligaste vinbar

Monvínic är en internationell vinbar i hjärtat av Barcelona. Den är lite svår att hitta, men har ett imponerande vinutbud till bra priser. En pärla i Barcelona.

Monvínic BarcelonaDet är lätt att missa ingången till vinbaren Monvínic i Barcelona. Trots att den ligger bara ett stenkast från vimlet och den täta trafiken på Passeig de Gràcia. Man får hålla koll några hundra meter in på Carrer de la Diputació, innan gatan fylls av mer ljusskygga butiker. Med mörka spegelglasdörrar skymtar rader av böcker i den svagt upplysta entrén. Hyllorna i vinbiblioteket är än så länge lite glesa. Det ska med tiden utvecklas och fungera som referenssamling för besökare som vill förkovra sig. Det är uppenbart att det är en vinbar med ambitioner.

Monvínic är ett projekt som planerats under fem år av Sergi Ferrer-Salat, en passionerad vinentusiast med vingård i Priorat. Den har uppenbarligen gett ekonomiska möjligheter till skapa en extravagant vinbar. Priserna i baren är samma som om flaskan skulle köpts i en vinbutik. En sympatisk prisfilosofi som uppmuntrar till att skämma bort sig själv i baren. Det går att dricka storslagna viner till ett fantastiskt bra pris.

– Vi har 3000 viner i vår vinkällare, men räknar med att dubbla antalet under året, säger Albert Escofet, en av vinbarens sex sommelierer.

– I Barcelona är det lätt att hitta viner från Katalonien i synnerhet och Spanien i allmänhet. Monvínic är tänkt att vara en internationell vinbar, Albert Escofet.

Det finns redan ett digert utbud av franska klassiker. Bordeaux, Bourgogne, Rhône och Champagne är välrepresenterade. Men det finns självklart goda möjligheter att prova några av regionens bästa viner, liksom det bästa från andra världsdelar.

Vi slår oss ner vid den minimalistiska och tekniktäta bardisken i blankt rostfritt stål. Färgerna är i både bar och lounge är sobert jordvarma och ljuset effektfullt smaragdgrönt och svalt blått. Det hörs ett lågmält sorl ifrån den inre gastronomidelen av lokalen. Den fungerar som en kombinerad restaurang, provnings- och seminarielokal. Varje vecka görs provningar med inbjudna vinmakare från hela världen.

– Det är inte en restaurang en traditionell mening, säger Albert.

Monvínic

Men det finns en enkel meny att läsa på en av det inre rummets väggar. Rätterna projiceras med två bildkanoner på den stora väggen som döljer köket. Sergi de Meià är kökschef och gör enkel men vällagad mat med de goda råvarorna i fokus. Det är mat med en stadig fot i det klassiskt franska köket, men med en tydlig riktning mot det katalanska kökets tradition. Det är mat som är tänkt att göra vinerna gott sällskap och rama in vinupplevelserna. Det kan vara små stekta bläckfiskar med lök, anklever med säsongens svampar. Katalanerna älskar sina svampar. Det finns också tryffel med ägg och potatis, ett grillat lamm eller komage med kikärtor.

Vid varje barstol sitter en tunn skärm där barens viner lätt kan överskådas. Med en pekpenna bladdrar vi snabbt igenom de 20-tal viner de serverar på glas varje dag. Vi klickar oss fram i vinmenyn och provar Viladellops Xerel-lo 2007 från Penedes. Med delikata blomaromer i kryddig och honungslen inramning är det utmärkt vin att väcka aptiten med.

Monvínic

Mas d’en Gil 2005 är rött från Priorat. Tät mogen röd frukt ramas in av delikat kryddighet av ekfat och silkeslena tanniner. Strålande Priorat. Portal del Montsant 2006 från grannregionen har djup plommontät fruktighet med ett körsbärsfriskt bett och balanserad kryddighet.

Monvínic

C/ Diputació 249
08007 Barcelona
+34 932 726 187
info@monvinic.com

Albert rekommenderar en St Joseph från Francois Villard som en avslutning. Klassisk ren och utpräglat pepparkryddiga aromer lämnar glaset och får avrunda barhänget.

Den ljumma novemberkvällen har sänkt sig över Barcelonas stadspuls när vi rundar hörnet upp på Gràcia igen. Vi hinner med lite serranoskinka och ett glas fino innan vi landar i Torres vinbar en bit upp på Gràcia. Där är det högt tak och gott om plats i baren.

Mera i samma ämne:
,

En kommentar »

  1. Det är ett coolt och innovativt ställe, men jag kan tycka att formen tagit över innehållet för mycket. Ipad-appen som man får som vinlista är så trög att man lägger den ifrån sig.
    (var där sommaren 2011).

Lämna kommentar

Instagram feed