Condrieu- viognier på hemmaplan

För 50 år sedan var de redan då små vinmarkerna i Condrieu på gränsen till att förpassas till historieskrivningen. Några fåtal passionerade vinodlare lyckades vända undergången till pånyttfödelse. I dag skördar en ny generation frukten av deras arbete.

Fakta

Domaine Georges Vernay odlar 16 hektar i
Condrieu.
7 hektar i appellationen Condrieu, varav 3 hektar gamla vingårdar som producerar ”Coteau de Vernon” och ”Les Chaillées de l’Enfer”.
Dessutom odlas
2.5 hektar i Côte Rôtie
1.5 hektar Saint Joseph
5 hektar VdP Syrah och Viognier

Domaine Georges Vernay

1 RN 86
69420 Condrieu

Tél : 04 74 56 81 81
Fax : 04 74 56 60 98
Email : pa@georges-vernay.fr
www.georges-vernay.fr

Viogniers förförande blomsteraromer, honungssöta aprikos- och päronfrukt är svåra att motstå. Från sin hemmaplan i Condrieu i norra Rhônedalen är viogniervinerna fortfarande förebild med sin svårslagna sensuella elegans. I dag har druvan erövrat världens vingårdar, men det kunde varit annorlunda.

De vinterkala rankorna blottar Condrieus imponerande fundament. På de branta och granitflisiga sluttningarna håller ett brokigt nätverk av stenmurar terrassernas tunna jordskikt på plats. Rader av korslagda trästolpar står neddrivna i den steniga jorden för att ge rankorna stöd för kommande grönska. I det dimmiga morgonljuset får de sluttningarna att likna gravgårdar från vackert iscensatta filmtagningar.

Det skulle kunna vara ett minnesmonument över en vinepok. För 40 år sedan fanns bara en knapp hektar vingårdar kvar i Condrieu. I dag odlas 147 hektar, och området är en vintriumf. Få andra vita viner kombinerar aromatisk kraft med uppsträckt elegans som viognier i Condrieu. Ödets nyck, några amerikanska vinnördar och passionerade vinodlare, hindrade druvan att falla i total glömska.

– Det har aldrig varit lätt att odla vin på Condrieus sluttningar. När industrin etablerade sig på andra sidan Rhône övergav många sina krävande vinmarker på 50- och 60-talen. Inkomsten var helt enkelt säkrare på andra sidan floden, säger Christine Vernay på gården Georges Vernay.

Condrieu

Condrieu är en liten cru-appellation på Rhôneflodens västra strand, strax söder om Vienne i norra Rhônedalen (en av 15 i hela Rhône) Den sträcker sig trots sina 147 hektar över sju kommuner och tre departement, Rhône, Loire, och Ardèche. Det är en av de två appellationer i Frankrike som enbart gör vin på druvan viognier. Den andra är den angränsande cru-appellationen Château Grillet som består av 4 hektar och ägs och drivs av en enskild vinodlare.
I Condrieu görs totalt 5263 hl per år, med ett genomsnittligt skördeuttag på 37 hl/ha.(siffror från Syndicats des producteurs, 2009).
De branta sluttningarna med terrasser domineras av granitjordar och all skörd sker för hand.


Christine Vernay pekar ut över Côteau de Vernon. Det är Condrieus mest ansedda och äldsta vingårdsläge strax bakom deras hus, där gården har 3 hektar. Det är en imponerande vingård med smala slingrande terrasser i sydläge, omgivna av höga stenmurar. Mellan terrasserna får man balansera på smala stentrappor och från toppen är vyn svindlade brant ner mot dalgången. Druvorna är basen i gården toppvin Côteau de Vernon.

– Vinet lagras på nya ekfat, men det är terroiren som ger vinet sin unika karaktär. Jag skulle säga att Vernon ger viner som på det mest ärliga sättet uttrycker viogniers karaktär i Condrieu, säger Christine Vernay.

Det är svårt att inte hålla med henne. Det är ett vin som erbjuder alla viogniers förtjänster i glaset. Subtilt men kraftfullt med lager av blomaromer och tunga dofter torkade aprikoser och päron. Texturen är tät med en förbluffande längd som ramas in av uppfriskande mineraler från granitberget. Ett fullväxt vin som förför med sin elegans. Det är ett av få viognierviner som klarar att lagras, upp till 10 år enligt Christine.
Det var hennes far George som restaurerade den norra delen av vingården. I den södra delen som gränsar till den snåriga lövskogen syns tydliga spår av hennes fortsatta arbete med att återerövra övergivna vingårdsterrasser från de vildvuxna lövridåerna. Här avgränsas vingården av ruisseau Vernon, ett av Condrieus sex små vattenflöden. På sin väg från Centralmassivet i väster ner mot Rhône skapar den optimala sydsluttningar där druvorna kan uppnå sockermättad mognad.

George Vernay är allmänt känd som monsieur Condrieu. Inte bara för sin insats för distriktet pånyttfödelse på 70-talet, men också för att hans vinstockar spridits i världen. I såväl Chateau-neuf-du Pape, Languedoc i södra Frankrike som i Kalifornien och Australien växer skott från hans viognierplantor.

George Vernay är i dag pensionerad, och Christine sköter sedan 10 år gården. Bosatt i Paris med studier i historia, konsthistoria och litteratur var hon kanske inte den uppenbara vinodlaren. Inte ovanligt för små familjegårdar gjorde nödvändigheten, och kanske ödet, att planerna ändrades. När det gäller stil platsar hon fortfarande i Paris fashionabla kvarter. I dag är hon respekterad och har mer än väl lyckats axla sin fars roll. Hon utsågs 2008 till årets expert på vin och vinmakning av European Grand Jury.

– Jag har självklart en stor respekt för min fars arbete men jag känner ändå att jag valt min egen väg i att förvalta hans känsla och kunnande om vinet här. Jag gillar givetvis hans viner. För mig har det varit nödvändigt att skapa en egen vinkel på arbetet., säger hon.
Hon värjer sig något mot epitetet ”kvinnliga viner”.

– Vernay har en elegans, men jag tror inte min far skulle uppskatta att hans viner kallas för kvinnliga eller feminina, säger hon och skrattar men tillägger med allvar.

– Vinvärlden är mansdominerad, men jag har aldrig känt några problem på grund av jag är kvinna. Det är alltid svårt att axla den börda det innebär att ta över som ny ledare för ett litet familjeföretag, men för mig har det gått bra. Jag väljer att ibland inte att lyssna när min far kommer råd, säger hon och poängterar att de ändå är två som sköter gården.

Hennes man Paul är en jovial och älskvärd person som passande nog sköter det mesta av gårdens affärsrelationer.
Vernay gör ytterligare tre viner. Den klassiska Terrasses de l’Empire med druvor från lägena Ste-Agathe och La Caille ett stenkast därifrån. Vinet har en ren aprikos- och päronfrukt och distinkt mineralfrisk inramning. Det saknar djupet och komplexiteten hos Vernon, men är en uppvisning i viogniers blommiga fruktaromer.

Le Chaillées l’Enfer, betyder helvetets stenmurar i översättning. Enkelt att förstå varför när man klättrar upp i de branta terrasserna i Condrieu. Det kan inte vara lätt att sköta vinrankor, skörda druvor och vinterbeskära. Det är gårdens andra vin som lagras på ekfat. Doften är mättad med kryddiga inslag av vanilj, kanderande apelsinskal, aprikoser och söta päron. Det är mer direkt och har inte samma komplexitet som Vernon, men är ett vin för omedelbar njutning. Vinet har delikat djup och en distinkt mineralfrisk avslutning.

De gör också en vin de pays, Le Pied de Samson, med druvor från högplatån på lägena La Caille och Mirebaudy. Det är ett okomplicerat vin med delikat friskhet och fet päronfrukt.

De svarta skarvarna torkar sina blöta fjädrar på flodbojarna som guidar pråmarna söder- och norrut. I de små kanalerna som följer Rhônefloden söderut smäller bävrarna ljudligt i vattnet med sina svansar när mänsklig aktivitet blir för närgående. På andra sidan floden ryker det från fabrikernas skorstenar. Rhônedalen är kontrasternas vinregion.

VDP Viognier Le Pied de Samson 2006VdP des Collines Rhodaniennes, Domaine Georges Vernay, Frankrike, 15€

Frisk päronfruktig doft. Ren men framträdande friskhet i en päron- och aprikosfruktig inramning. Viognier i lättare format.

Condrieu Côteau de Vernon 2006Domaine Georges Vernay, Condrieu, Frankrike, 55€

Djup komplex och fruktig doft med aromer av aprikoser, blommor, päron och kryddor. Mjuk runt och mäktig med djup komplex fruktighet och lång mineralfrisk och elegant avslutning. Ett vin som lämnat väldigt lite övrigt att önska.

Condrieu Les Chaillées de l’Enfer 2006 Domaine Georges Vernay, Condrieu, Frankrike, 43€

Doften är mättad med kryddiga inslag av vanilj, kanderande apelsinskal, aprikoser och söta päron. Det är mer direkt och har inte samma komplexitet som Côteau de Vernon, men är ett vin för omedelbar njutning. Vinet har delikat djup och en distinkt mineralfrisk avslutning. Förförande viognier.

Condrieu Les Terrasses de lEmpire 2006Domaine Georges Vernay, Condrieu, Frankrike, 32€
Vinet har en ren aprikos- och päronfrukt och distinkt mineralfrisk inramning. Tät men elegant fet fruktighet som ramas in av en uppfriskande mineralmättad avslutning.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed