Eskilstuna ölkultur – öl med kropp och själ

Bryggerisverige är mer vitalt än någonsin. Allt fler småbryggeri ser dagens ljus. I Eskilstuna förser Eskilstuna ölkultur bygden med gediget ölhantverk.

Eskilstuna ölkultur

Faktorigatan 1
631 03 ESKILSTUNA

E-post:info@eskilstunaolkultur.se
Tel: 016-131714

Web: www.eskilstunaolkultur.se
Facebookgrupp: Eskilstuna Ölkultur

Ungefärlig produktion:40 000 liter öl

Puben är öppen fredagar och lördagar och ett 10-tal öl från bryggeriet finns alltid i kranarna.

Bryggeriet är grundat 2008 och drivs av Anders Olsson och Arto Ukura. Puben drivs som en medlemspub. Intresserade kan besöka puben en gång som föranmäld gäst senast kl 15 på fredag, därefter krävs medlemskap i föreningen Eskilstuna Ölkultur.

Medlemsavgiften som är 300 kronor per år. För två vuxna som bor på samma adress finns familjemedlemskap för 450 kronor.

Vackert beläget mitt i Eskilstunaån ligger Eskilstuna ölkulturs bryggeri och pub inhyst i det gamla vapentekniska museet. Med vy över den mörka ån och med de dubbla spirorna i Klosters kyrka som fond är det hit stadens ölintresserade beger varje helg. Området med sina anrika industribyggnader är en klädsam inramning till en nyvaknad gedigen hantverkstradition. Den svenska ölkulturen är mer levande än någonsin och börjar långsamt återerövra en förlorad öltradition.

Det är fredag eftermiddag och fortfarande lugnt i puben, bortsett från bandet som soundcheckar inför kvällens spelning.

– Vi kunde helt enkelt inte missa chansen, säger bryggare Anders Olsson om erbjudandet att få hyra den gamla industrilokalen på Faktoriholmen mitt i Eskilstuna.

Det är lätt att förstå varför. Det är en anrik industrimiljö med välrenoverade stenhus. Lokalen är själfull och inbjuder till ädelt hantverk. En svart spiraltrappa i gjutgärn står mitt i entréns blickfång, men får hård konkurrens av de blänkande kopparpannorna bakom bardisken.

Lokalen blev startpunkten på en vågad satsning. Tillsammans med Arto Ukura bestämde de sig att starta en bryggeripub i centrala Eskilstuna. I stället för att konkurrera med övriga ölsverige togs beslutet att enbart vara ett lokalt bryggeri. En lösning som gör både verksamhet och logistik mer hanterbart.

– Vi insåg att Eskilstuna har alla de rätta förutsättningarna för en lokal bryggeripub. Den är tillräckligt stor för att ge oss ett medlemsunderlag. Den är också tillräckligt liten för att alla som är ölintresserade ska känna till oss, säger Anders och uppmanar fler att följa deras exempel.

Bryggeriet fungerar som en medlemspub. I dag har man 2200 medlemmar som också med jämna mellanrumarbetar ideellt i puben.

– Vi kunde inte tro att det fanns ett så stort intresse för hantverksmässig öl i Eskilstuna. Förmodligen satt folk hemma och hade tråkigt på fredag och lördag. Nu är de här istället, säger Anders och skrattar.

Bryggeripubens framgång satte press de etablerade ölpubarna. Bishops Arms insåg att det var bättre att samarbeta. Man har numer en fast kran med ölkulturens öl. Där kan medlemmar och andra dricka bryggeriets öl när puben är stängd.

Som för många andra småbryggerier började bryggeriintresset med hembryggning av öl. Båda är flerfaldiga svenska mästare i hembryggning.

– I varje hembryggare finns en dröm att starta ett mikrobryggeri. De är svårt att lyckas men vi är envisa, säger Anders Olsson,

I maj 2008 flyttade man in i de nya lokalerna på Faktoriholmarna, och från september samma år bryggdes de första ölen. 2009 lämnade 33 000 liter öl bryggeriet kranar. Men det har varit ett strävsamt arbete.

– På något konstigt sätt har vi kvar våra familjer, säger Anders lite skämtsamt.

Arto Ukura är ansvarig för utrustningen och Anders Olsson sköter bryggningen och recept.

– Men man måste också ha många vänner för att få bryggeriverksamheten att gå ihop. Just nu bygger två av dem om vårt bryggverk och trimmar in styrutrustningen, säger Anders och ler.

– Vi har som mål att ha det bredaste sortimentet i landet. I slutet av året hoppas vi kunna brygga 20 olika ölsorter, säger Anders.

Det blir öl med en brokig blandning av stilar med respekt för öltraditionen, enligt Anders.

I bryggningen lutar han gärna sig på de klassiska öltyperna, där maltens smak får mer utrymme. Det handlar om tjeckisk och tysk pilsner, men också brittisk och belgisk ale. En mörk tjeckisk lager finns också med i planeringen.

– Man får inte glömma bort att öl är en malbaserad dryck. Det finns en tendens att överdosera humlen, framförallt med aromatiska amerikanska humlesorter. Men grunden i ölet är malt. Den får inte försvinna i humledrivor, säger Anders.

Mörkret faller utanför bryggeriet och lokalen börjar fyllas med öltörstande Eskilstunabor. Ölglasen lämnar baren i rask takt och runt borden pågår entusiastiska diskussioner om ölsmak och maltsorter. Det är som det ska vara. På Eskilstuna ölkultur står ölen alltid i fokus.

Lämna kommentar

Instagram feed