Hantverksbryggeriet -lever vågat med vildjäst

Med sinnrika tekniska lösningar och vågade jäststammar bygger Hantverksbryggeriet vidare på den nya svenska ölkulturen.

HantverksbryggerietHantverksbryggerietHantverksbryggeriet

Vad vore livet om man inte chansade lite, säger Håkan Ärlebäck, skrattar och knackar lätt på ståltanken med blåbärslambic.

Håkan är tillsammans med Raimo Haukilahti duon som driver Hantverksbryggeriet i Västerås. De tillhör kärntruppen i det nya ölsverige. Sedan den första färdiga brygden 2004 har de numer en rad utmärkelser och priser för sin öl, bland annat två guldmedaljer på förra årets Beer&Whisky festival i Stockholm.

De tar en risk med sin lambic. Det är ett öl som i sitt ursprungsland Belgien spontanjäser med vilda jäststammar som finns naturligt runt bryggeriet. Det är dock jästsorter man vill undvika i andra bryggerisammanhang. Den skulle lätt kunna förstöra veckor av arbete.

– Den är en lite aggressiv jäststam. Att hålla helt rent i jästankar och slangar är en absolut nödvändighet. Vi har dessutom jästankar med lock, vilket gör det lättare att hålla jästen på rätt plats, säger Håkan.

Deras lambicjäst uppstår alltså inte naturligt i bryggeriet som i hos de belgiska kollegorna. Den tillsätts i jästanken. Resultatet är en grundlambic som sedan får efterjäsa med sockret från blåbären. Det ger en vackert rödlila öl som överraskar alla som inte druckit lambicöl. Den har en utpräglad vinös syrlighet och en lantlig doft och smak som påminner om läder och häststallar. Det är ett resultat av den vilda brettanomycesjästen. Blåbären ger de tunga organsiska smakerna en frisk fruktig inramning. Än så länge har de klarat att tämja jästen.

Håkan Ärlebäck Hantverksbryggeriet
mäsktank 1600l HantverksbryggerietKoktank 2500l HantverksbryggerietHantverksbryggerietHantverksbryggeriet

– Vi har kollegor som fått totalsanera bryggeriet från ovälkomna jäststammar och bakterier. Det är inte bara arbetet med saneringen som ställer till problem. Förmodligen har du dessutom bryggd en betydande mängd otjänlig öl. Produktionen måste kanske ligga nere i flera månader under tiden som allt saneras. Det är för oss småbryggare en ekonomisk mardröm. Undergången står alltid runt hörnet, säger Håkan lite ironiskt.

En bryggardag börjar vid halvåtta på morgonen. Det går åt 200 kg malt för en 1000 liters batch.

– Årsproduktionen ligger på 25 000 liter. Det betyder ungefär en batch var 14.e dag, säger Håkan när han visar maltsorter och maltkross.

Malten är brittisk.

– Vi har provat recepten med svensk, finsk och tysk malt, men ölen smakar bäst med den engelska malten, säger Raimo.

– Delvis beror det på att den engelska malten mältas, torkas, på gammalt traditionellt vis i lador, säger Raimo.

I övrigt är de lite hemliga med recepten. Att de använder 10 sorters humle kan vi dock få veta.

– Vi har kapacitet att brygga 100 000 liter per år, säger han samtidigt som han stolt berättar om röret som tar den krossade malten till mäskkaret i rummet bredvid.

– Det är ett underbart bra system och spar ryggen väsentligt. Idén fick jag när vi besökte Oppigårds bryggeri i Hedemora, säger Håkan.

– I mäskkaret sitter en vattenspridare som blandar malten med vatten till en färdig gröt. Processen är klar på 12 minuter, säger Håkan och ser nöjd ut.

Han gillar ventiler, rör och tekniska lösningar. Men så har han vanan inne efter många år som underhållschef på Surahammars bruk. Han är en glad innovatör, vilket märks tydligt när han berättar om den nya konstruktionen som ska tvätta bryggeriets fat. En sinnrik konstruktion av rör, slangar och ventiler som kommer tvätta två fat på sju minuter.

Läckande lock i lagringstankarna har han löst med fastkilade skruvmejslar. Något som ger upphov till ständiga påminnelser om att inte av misstag rubba dem ur sitt läge när man passerar i det trånga utrymmet.

– Att vara småbryggare kräver att vi kan konstruera och göra det mesta av arbetet själva, om man inte har oförskämt mycket pengar, säger Raimo, som utöver bryggeriet arbetar i IT-branschen. Datorkunskaper sitter inte heller i vägen när bryggeriprogram och övervakningssystem ska konstrueras.

När ölen väl är färdig väntar kanske den svåraste uppgiften för landets småbryggare. Att sälja ölen kan vara ett nedslående arbete på en marknad som helt domineras av de stora bryggerijättarna.

– Majoriteten av Västeråsarna vet inte att vi finns. Det är grundförutsättningen. De som druckit vår är dock genomgående positiva, säger Håkan.

Hantverksbryggeriet

Hantverksbryggeriet

Flottiljgatan 59
721 31 VÄSTERÅS

070-834 65 88
info@hantverksbryggeriet.se
http://www.hantverksbryggeriet.se

Hantverksbryggeriet på flaskor och i tappar

Systembolaget:
Hälla Syd, Västerås

Falköping Wrågården
Göteborg Café Mineral, Haket, Tre Små Rum
Jönköping Bishops Arms
Karlskrona Café Greven, Villgott
Linköping Bishops Arms
Malmö På Besök, Tempo, Trio
Norrköping Grand Hotell, Saliga Munken
Stockholm Bishops Arms Vasag, Black & Brown, Fräcka halvpannan, Half Way Inn, Lejontornet, Pontus, Nordic Blue Hotell Lidingö
Södertälje137:an Bar & Rest
Växjö Bishops Arms, Kafé de luxe

Föreningen Sveriges småbryggare

Sedan drygt ett år tillbaka har 21 av landets småskaliga, så kallade mikrobryggerier, organiserat sig i Föreningen Sveriges småbryggare. Syftet är att stödja varandra i bryggandet, men också att driva frågor som kan gynna den svenska ölkulturen. Framförallt gäller det frågor som kan underlätta och utveckla den svenska småbryggarkulturen.
– Det finns ett antal frågor som är generella för oss småbryggare. Gårdsförsäljning är en, där vi yttrat oss som remissinstans. Vi ser gärna en lagstiftning som ger oss möjligheten att hantera gårdsförsäljning av öl på ett bra sätt. Vi köper malt och humle och brygger öl och tycker givetvis att vi ska få sälja våra produkter direkt från bryggeriet. Men det är en komplex fråga och många aspekter måste vägas in. Men jag är ändå positiv och tror att det på sikt finns en lösning som kan fungerar både politiskt och för oss småbryggare, säger Håkan Ärlebäck, Hantverksbryggeriet.

Två nischade öldistributörer sköter nu all logistik och dessutom finns deras öl i beställningssortimentet.

– Det som hjälper oss mycket lokalt är att våra öl finns på Systembolagets hyllor i Västerås, säger Raimo.

Ett faktum som följer en enkel logik. Tillgänglighet skapar efterfrågan.

– Vissa har svårt att bli intresserade av öl som bara finns på några utvalda pubar. Den breda ölpubliken vill kunna köpa flaskorna på Systembolaget, säger Raimo.

För ölkonsumenter utanför Västerås gäller Systembolagets beställningssortiment, om man inte vill besöka en pub.

Pallen med flaskor av den nya portern Biskopen tar upp hela ingången till bryggeriet.

– Den är framtagen i samarbete med puben Bishops Arms, och bryggaren Gun Sävhammar. Det här är första leveransen. säger Raimo.

Biskopen är en svensk porter med maltbrödig sötma som balanserar de stramt rostade aromerna. Ett rejält humlefriskt bett i avslutar.

Mer flaskleveranser står på agendan 2010.

– Ölandsbryggeriets tappmaskin står här och väntar på att sättas ihop. Det kommer göra vår tappning betydligt mer effektiv, säger Håkan som beklagar att Ölands la ner bryggeriet i slutet av förra året.

Och så var det här med namnen på ölen.

– Det ska vara hantverksyrken som lätt kan illustreras med ett ansikte på flaskan, säger Håkan och erkänner att resonemanget slirar lite på Baronen, och Biskopen. Men som alltid är det innehållet som räknas och med smaken slirar inte Hantverksbryggeriet.

Biskopen HantverksbryggerietHantverksbryggeriet,Västerås, (säljs på Bishops Arms), 330ml, 6.2%

En öl som tagits fram i samarbete med Bishops Arms. Maltbrödig sötma och i stram rostad vinkel som doftar torr mörk choklad och frisk aprikosfrukt. Maltrund och harmonisk med rostad bitter attack i chokladrund avrundning och stram men balanserad humlebesk och chokladtorr avslutning. Biskopen har en föredömlig balans.

En öl som gärna få bli flera!

Alkemisten blåbärslambic HantverksbryggerietHantverksbryggeriet, Västerås, 330ml, 5.0%

Lambic är en spontanjäst öltyp med belgiskt ursprung. Här har vildjäststammar av brettanomyces tillsatts för att ge de karakteristiska aromerna. En frisk syrlig öl med vinösa aromer av läder och lantluft. Blåbär ger de robusta smakerna en fruktigt frisk inramning. Ölet är lagrat i över 1 år. Drick som aperitif, eller använd som du skulle ha ett mousserande vin i glaset.

Bygger på receptet av Erik Olofsson som vann nordiska mästerskapen i hembryggning 2006.

Kosacken Imperial Stout HantverksbryggerietHantverksbryggeriet, Västerås, Brill & Co, 330ml, 7.0%

Svart som natten med en distinkt rostad doft med aromer av kaffe och torkad frukt och en fin chokladsötma. Maltsöt attack med krämig och delikat rostad inramning, smak av torkad frukt, lakrits i en torr men inte påträngande humlefrisk och chokladkrämig avslutning. Utpräglat rostad med maltsötma som balanserar.

Bödeln IPA HantverksbryggerietHantverksbryggeriet, Västerås, Brill & Co, 330ml, 5.6%

Maltbrödig och friskt frutig med aromer av aprikoser och persika med örtgrönt sting. Bröd frukt och jordig mylla i balanserat humlefruktig inramning. Återigen, en ale i maltharmoni med nykter fruktighet och välavvägda mängder humle.

Narren HantverksbryggerietHantverksbryggeriet, Västerås, Brill & Co, 330ml, 5.7%

Maltbrödig lätt rostad med jordigt och uppfriskande örtig doft. Smaken är silkigt maltrund med en nougatkrämig luftighet i en lätt knäckig och rostad inramning. En lätt men inte neutral ale med stilfull och lätt humlebesk avslutning. En sympatisk ale med strålande balans.

Munken Klosteröl Hantverksbryggeriet, Västerås, Brill & Co, 330ml, 9.5%

En mustig mahognymörk ale i belgisk stil. Doften är maltsöt med aromer av dadlar, sirap och salmiak. Delikat malttät med utpräglad sötma balanserad rostad och lakritskryddig inramning och en mild humlefrisk avslutning.

Bonden HantverksbryggerietHantverksbryggeriet, Västerås, 330ml, 3.5%,finns att köpa på mataffärerna ICA Maxi Haninge och ICA Maxi Nacka

Bonden är hantverksbryggeriets tillskott på folkölsfronten. En öl med inspiration av English Mild Ale. Smaken har distinkt maltbrödighet med en balanserad frisk humlebeska. En folköl med smak.

Bonden bygger på ett recept utvecklat av bryggaren Gun Sävhammar i samarbete med Hantverksbryggeriet.

89870 Sotarn Oatmeal Stout Hantverksbryggeriet, Västerås, Brill & Co, 330ml, 4.7%

Lätt frisk med rostad doft av kaffe och bröd. Trots sin mörka färg är den lätt och delikat balanserad i munnen. Distinkt maltbrödighet med fin rostning avrundas med frisk och lätt fruktig humlebitter avslutning. Läskande mörk stout bryggd med både havre, karamell- och chokladmalt.

Baronen HantverksbryggerietHantverksbryggeriet, Västerås, Brill & Co, 330ml, 11.3%

Baronen är essensen av maltmättnad och honungssötma och aromer av torkad frukt. Fylligt söt doft med torkade fikon och dadlar, sirap nougat och honung.

Smaken är honungssöt och maltmättad med vinösa aromer av torkad frukt, och en salmiakkryddig och humlebitter avslutning. En distinkt honungssöt barley wine med värmande alkohol och ett välbehövligt bittert bett av humle.

Baronen bryggs en gång per år, dagen före nyårsafton, den 30 december.

Julnarren Hantverksbryggeriet
Hantverksbryggeriet,Brill & Co AB, 7%, 330ml

En härligt mustig doft stiger ur glaset. Maltdjup sötma med knäckiga kolaaromer, torkad frukt och nougat. Starten är generöst maltrund med knäckig sötma och smak av varma kryddor. Behagligt humlefrisk och en lång avslutning gör den till ett gott sällskap vid julbrasan. Prova med en julpralin, eller till kyddiga spjäll.

Ölen kan beställas och säljs i kolli om 20 flaskor. Finns också lokalt på Systembolaget i Västerås.

Mera i samma ämne:

En kommentar »

  1. […] Sedan drygt ett ?r tillbaka har 21 av landets sm?skaliga, s? kallade mikrobryggerier, organiserat si… […]

Lämna kommentar

Instagram feed