Med Domaine Pierre Gonon i källaren

Det finns något oerhört sympatiskt över St Joseph. De röda vinerna har sprudlade ren frisk frukt med doft av mörka bär. och en distinkt kryddighet med aromer av svartpeppar, pinje och nyeldade stenar.

Jämfört med de tyngre grannarna Hermitage på motsatta sidan av Rhônefloden och Cornas i söder, har St Joseph en befriande enkelhet och charm som är svår att motstå.

Pierre Gonons cave i Mauves, St Joseph är en blandning av modernitet och tradition. Den nyare delen från 2002 känns strikt med betong och stål. Betongen byter snabbt skepnad bakom en dörr där den gamla traditionella källaren med charmfull patina, stengolv och mögel i taket tar vid. Vinet mognar i gamla 600-litrars fat eller stora 1500 liters foudres.

Det vita vinet har legad på fat sedan augusti. Marsanne och roussanne lagras i separata fat. Fatprovet av marsanne är fortfarande lite spritsigt, men visar redan sin potential. Strukturen är djup och kraftfull med honungsfetma och låg syra. Det vägs upp med en mineraltät fräschör.

– Marsanne ger inga enkla viner. De kräver ofta motstånd från passande maträtter, säger Jean.

Det blir tydligt i faten med druvor från deras äldsta marsannerankor. Här är frukten mindre framträdande och de feta honungsaromerna dominerar. Vinet har större volym och djup med lätta aromer av lakrits och anis. Mineraliteten är tuggbar och ger en fascinerande struktur som nästan påminner om ett rött vin. Det är tydligt att marsanne bygger ryggraden i deras vita vin.

Vinerna kommer ligga kvar i faten under våren för att jäsa ut helt och för att genomgå malolaktisk jäsning.

– Vi använder bara druvornas naturliga jäst. Det ger vinerna mer komplexitet och djup, säger Jean.

Roussanne från samma vingårdsläge ger en helt andra aromer i glaset. Det är mjukare i strukturen med lättillgängliga fruktaromer av aprikoser och blommor.

Domaine Pierre Gonon
Domaine Pierre Gonon, St Joseph, Frankrike, Johan Lidby Vinhandel AB, 750ml, 13%

Bröderna Gonon odlar drygt två hektar vita druvor. 80 procent marsanne och 20 procent roussanne. Rankorna växer på de branta sluttningarna ovanför Tournon. Vingårdsläget Les Oliviers anses som ett av St Josephs bästa och består av röd lera med inslag av granitbaserad sand och sten. Det ger feta viner med god lagringspotential.

Marsanne ger vinerna honungsrund fetma och kraft i strukturen. Roussanne tillför läckra blom- och fruktaromer som kompletterar.

Intensiv doft av aprikoser, honung och anis. Kraftfull smak med aromer av mogna aprikoser, apelsinskal och honung i en distinkt mineralmättad inramning och lång avslutning. Elegant och kraftfullt. 2001 har fått mer utvecklade aromer med utpräglad honungsfetma och mer återhållen fruktighet och en kryddig inramning. Mineralerna får också mer utrymme i smakpaletten. Läckert vin.

Drick till charkuterier, en svamptoast, kycklinggryta med karl-johan, eller varför inte några grillade pilgrimsmusslor med en aprikosvinägrette.

73040 St Joseph Rouge 2008
Domaine Pierre Gonon, St Joseph, Frankrike, Johan Lidby Vinhandel AB, 750ml, 13%

Gonons röda vin görs på syrah från 5,5 hektar vingårdar i både Tournon, Les Oliviers, St-Jean-de-Muzols och Mauves. De olika lägena ger enligt Jean Gonon en bra blandning av jordmåner och solexponering. Vinet lagras 13 till 15 månader på 600-liters ekfat. Vinet tar några år på sig att mogna och kan vara lite svårt som ungt. Druvorna jäser med stjälkar de flesta årgångar, vilket ger tanninerna en djupare struktur.

Doften på 2008 är friskt och rent fruktig med aromer av mörka bär. En omisskännlig peppararom bäddar in den friska frukten och mineraler ger elegans. Tanninerna är påtagliga men korrekta och silkigt strukturerade och ramas in av lätt frisk frukt, peppar och en distinkt mineraltät avslutning som ger elegans. En lätt men delikat fruktig årgång. 17/20

2007 har en mer utvecklad struktur, med mer mogna fruktaromer, djup tanninstruktur och utpräglad kryddighet. 18/20

2005 är ett kraftpaket med komplex doft, tät frukt som bäddas in i pepparkryddor och aromer av rökta charkuterier och distinkt mineralitet som ger elegans och fräschör. 18/20

Kött är ett givet sällskap. Ankbröst eller confiterade anklår med en fruktig sky kommer också fungera utmärkt. Viltsvin och vilt gör också St Josephs viner gott sällskap.

Parse error: syntax error, unexpected 'thickbox' (T_STRING), expecting ',' or ';' in /storage/content/91/105491/vinochgastronomi.se/public_html/wp-content/plugins/post-plugin-library/output_tags.php(805) : eval()'d code on line 51

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed