Montirius – En balansakt i vinhantverk

För Christine och Eric Saurel på gården Montirius är den biodynamiska filosofin mer än bara en odlingsform, det är en är livsstil. I september finns deras utsökta Vacqueyras Garrigues 2007 i Systembolagets tillfälliga sortiment.

mont ventoux– Vi hittade ett nytt vin i vår vingård i Gigondas efter 2004 års skörd, säger Christine Saurel lite kryptiskt och skiner upp.

Det är en varm oktobermorgon och från Montirius gårdsplan skymtar Dentelles de Montmirails flikiga bergskam. Den sticker upp som en förhistorisk ryggrad ur Rhônedalens höstgula vingårdar. I fjärran, halvt dolt av moln och morgondimma, tornar Mont Ventoux topp upp med sin snölika, kalkvita spets.

Det nya vinet var resultatet av en lycklig slump, eller gåva från moder natur, som Christine Saurel uttrycker det. Druvorna från en separat del av deras vingård i Gigondas jästes efter skörden 2004 i en egen cuve, en betongtank i det här fallet. När det obligatoriska avsmakningarna av skörden började fick de båda en överraskning.

– Jag var övertygad om att vi märkt cuven fel. Vi kände inte igen vinets aromer och struktur, säger Christine.

Men Eric visste att det var druvorna från Gigondas som jäst i betongtanken. Det visade sig att en liten portion, 1,5 hektar, av vingården hade egenskaper som gav druvorna en unik karaktär.

– Vi tog risken och buteljerade vinet. Vi har upprepat 2004 års ”misstag” under 2005 och fått samma resultat, säger hon.

Domaine Montirius

Deras arbete med det nya vinet, kan väl beskriva deras intuitiva och lyhörda metodik i vingården och i vineriet. Trots att känslan i arbetet är viktigast, är de metodiska och exakta.

– Varje druvklase som kommer in i vineriet dokumenteras. Vi vet exakt vilken del av vingården druvorna kommer i från, säger Christine.

portEric och Christine är ett fascinerande vinmakarpar. Christine är den utåtriktade och drivna filosofen som ingående förklarar grunderna för deras arbete. Eric är mer eftertänksam med de detaljerade tekniska kunskaperna. Även om de samarbetar i alla delar är det han som spenderar mest tid i vingården. Deras olika personligheter är en tillgång, och att de tillför en både en kvinnlig och manlig kraft i arbetet.

– Det skapar balans, säger Eric.

Balans är ett bärande begrepp på Montirius.

– Det handlar om att se livet som en helhet, ett holistiskt koncept. Vi påverkas av allt vi gör och maten eller vinet är inget undantag, säger Christine och tar äpplen som exempel.

Domaine Montirius

– Äpplen besprutas med både fungicider och pesticider över 20 gånger på en växtsäsong och det påverkar både frukten och oss när vi äter den. Vi bestämde oss för nästan 20 år sedan att bara äta livsmedel som vi visste var framställda på ett naturligt sätt. Det intressanta är att det också smakar annorlunda och framförallt känns det bättre att äta, säger hon.

druva2– Allt vi gjorde var att använda sunt förnuft i vårt val av livsstil. För 20 år sedan var det inte för att vara biodynamiska, eller ekologiska, utan för det kändes rätt. Vi visste inte så mycket då, säger hon.

De insåg att deras principer för valet av mat också kunde användas i ett större perspektiv. Arbetet i vingården och i vineriet kunde också sättas in i ett sammanhang.

– Vinrankan är inte bara en växt. Det är en växt i ett sammanhang. Det var därför vi började odla våra vinrankor med biodynamiska metoder, säger Christine.

– Den biodynamiska odlingen förbättrar inte bara kvaliteten på vinet. Druvorna får också bättre förutsättningar att spegla sitt ursprung och vingårdens terroir, säger Eric.

Han förklarar att bara genom att respektera vingårdarnas unika egenskaper kan de göra viner med autenticitet och balans.

fingerHelhetsperspektivet, det holistiska tänkandet, är den biodynamiska filosofins grundbult. All odling sker utan besprutning eller gödning med kemiska preparat.

Den något mindre rigorösa ekologiska odlingen attraherade aldrig. Det användes för mycket koppardioxid i vingården. De ansåg att ekologiska odlingen inte på den punkten skiljde sig från den konventionella.

Det var François Buchet, en vinmakare i Loire med 50 års erfarenhet av biodynamisk odling som fick dem på ett annat spår. De insåg att med biodynamisk odling kunde de till exempel drastiskt minska användandet av kopparoxid i vingården. Men det viktigaste var att skapa en naturlig balans i vingården. Precis som i sitt vardagliga liv med maten och familjen.

Den biodynamiska odlingen får givetvis konsekvenser när gäller mängden arbete. Det är en mer arbetsintensiv metod, men det är inget som bekymrar Eric eller Christine.

– Om du frågar en konventionell odlare säger de givetvis att det är för mycket arbete. För oss är det normalt, för vi vet vad resultatet blir, säger Eric.

Domaine Montirius

Det finns dock saker de valt att inte göra. De har till exempel inte egna djur på gården. Idén om att alla resurser på gården ska ingå i ett kretslopp är central i den biodynamiska odlingen. Komposten som sprids i vingården görs till exempel på gödsel från djuren.

Domiane Montirus– Att sköta djur och göra vin är två väldigt olika sysslor på en gård. Vi skulle kunna kombinera djur och vin, men med mediokert resultat i båda fallen. Därför köper vi vår gödsel från gårdar i närheten, säger Eric som är den som arbetar mest i vingården.

Christine förtydligar med en mer filosofisk förklaring.

– När du låter livet guida dig i en viss riktning finns det ett syfte med det, att förkovra sig och lära. Det mest grundläggande vi lärt oss med den biodynamiska odlingen av vin, är att vinrankan ger druvorna ett budskap, säger hon.

Det är ett budskap som handlar om allt från blomning till mognad och resultatet följer druvorna ända till det färdiga vinet. Det är lätt att inse att det blir en avgörande faktor för vinets kvalitet.

handdomaine montirius

Montirius

Montirius odlar 60 hektar på gården som ligger strax utanför Sarrians i södra Rhônedalen.

De gör viner i appellationerna Vacqueras, Gigondas, Côte du Rhône och Vin de Pays.

De har odlat med biodynamiska metoder sedan 1996.

Christine och Eric SAUREL
Le Deves
84260 SARRIANS

Koordinater GPS :
N 44° 06″ 06. 3″” – E 004° 57″ 24.8″”

Tel : (33) 04 90 65 38 28
Fax : (33) 04 90 65 48 72
E-mail : montirius@wanadoo.fr

Gården är öppen mån-fre 9-12, 14-18, och lördag efter överenskommelse

För 25 €/pers kan man också få en guidad tur på gården med provning inkluderad. Turen tar 1 ½ timme, och bokas för max 9 personer.

http://www.montirius.com/

Läs också

– Vår uppgift som vinodlare är att lära oss att förstå budskapet och hur kommunikationen fungerar. Hur ger vi vinrankan de bästa förutsättningar att kommunicera sitt budskap? Det budskap som ger druvor med möjlighet att producera allt det vi söker i ett bra vin. Balans, djup, komplexitet och en tydlig smak av sitt ursprung. Om vi har för många andra sysslor hinner vi inte ge oss den tiden vi behöver i vingården för förstå detta samspel, säger Christine.

Det blir tydligt att deras filosofi handlar om mer än bara arbete, det är ett livskoncept.

– Vi måste först lära känna oss själva för att kunna förstå vad som händer i vingården. Det handlar om att vara lyhörd och lyssna, men också att våga lita på sin intuition, säger Christine.

Det betyder att varje vingård och druvsort, till och med varje vinranka har olika behov av skötsel. Vad som fungerar för en del av vingården kanske inte gäller för helheten.

– Vi måste arbeta med ett öppet sinne för att kunna förstå vilka förutsättningar naturen ger oss i vingården. Naturen ger oss den bästa metoden för hur vi ska guida rankan och druvorna i rätt riktning.

– Vi har arbetat med biodynamiska metoder i 12 år nu, men vi lär oss fortfarande och försöker ständigt förbättra vårt arbete, säger Eric Saurel.

– Målet är givetvis att göra vin av högsta kvalitet, säger Christine.

Vacqueyras Montirius Garrigues 2006

Vacqueyras, Frankrike, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner, EKO, 750ml, 14%

Djup fruktig doft av röda bär som körsbär och hallon med en utpräglad örtkryddig och pepprig profil. Timjan och rosmarin bildar också i smaken en fond mot den täta frukten som lindas in i en välbyggd balanserad struktur av tanniner och syra. Avslutning är lång, elegant och komplex med lager av mineraler.
Vinifikation: Traditionell, utan fat. Druvor: 70% grenache, 30% syrah

99313 Gigondas Montirius Terre des Aînés 2006

Gigondas, Frankrike, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner, EKO, 750ml. 14.5%

Doften är ren och kraftfull med svala fruktaromer av hallon och mörka körsbär i en lakrits-, viol- och pepparkryddig profil. Välbyggda men läckert mogna tanniner balanseras av rik mogen frukt och en nyanserad syra. Avslutningen är fenomenal med både längd och elegans.

Vinifikation: Traditionell, utan fat. Druvor: 80 % grenache, 20 % mourvèdre. Från 16 hektar, varav 12 hektar med rankor planterade 1925.

99209 Vacqueyras Montirius Le Clos 2006

Vacqueyras, Frankrike, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner, EKO, 750ml. 14.5%

VACQUEYRAS Montirius ”Le Clos” 2006 18/20
Kryddaromerna flyger ur glaset. Peppar, örter lakrits och viol, här i sällskap av koncentrarad solmogen vital fruktighet. Täta men delikat mjuka tanniner bygger bas åt den strama fruktigheten som ramas in av kryddaromer i lång elegant avslutning.

Vinifikation: Utan fat. Druvor: 50% grenache, 50% syrah

Montirius Jardin Secret

Côtes du Rhône, Frankrike, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner, EKO, 750ml

Doften är varm, fruktmogen men utan att sakna spänst. Vital söt hallonfrukt bärs upp av lakritsaromer, peppar och örter. Dofterna hittas också i smaken med stram solvarm hallonfrukt. Tanninerna är distinkta men silkigt mjuka och balanseras av frisk fruktighet, lakritsaromer och örter i en lång mineraltät avslutning. Klassisk rött CdR med bas på grenache.

Vinifikation: Traditionell, utan fat. Druvor: 100% grenache.

Vacqueyras Montirius Blanc

Vacqueyras, Frankrike, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner, EKO, 750ml

Doften är aromatisk, örtig med inslag av stenfrukt och honungsblom. Smaken har delikat balans med frisk citrusfrukt som rundas av med fylliga aprikosaromer. En lång örtig och mineraltät avslutning. En delikat vitt vin från Rhône med både fräschör och djup som speglar vinets ursprung.

Vinifikation: Utan fat. Druvor: 25% grenache blanc, 25% roussanne, 50% bourboulenc

99011 Vacqueyras Montirius Garrigues 2007

Vacqueyras, Frankrike, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner, EKO, 750ml, 14%

Strama fruktaromer och kryddor ångar ur glaset. Det är solvarm rödbärig frukt med mogna hallonaromer, inlindade i örter från garriguen. Smaken av timjam, rosmarin, svartpeppar och lakrits, ger en aromatisk inramning till silkiga tanniner, nyanserad syra och delikat stram fruktighet . Mineraler och örtaromer ger lång djup eftersmak. En balansakt i vinhantverk.
Vinifikation: Traditionell, utan fat. Druvor: 70% grenache, 30% syrah.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed