Naturligt vin – de nya eko-odlarna

”Vin Naturel” kallar sig en brokig samling vinnaturalister. Med naturlig odling och utan svaveldioxid tar de eko-odlingen ett steg längre.

Vin Naturel-naturligt vin

De naturliga vinproducenterna följer ett strikt koncept där druvorna odlas så naturligt som möjligt. Naturliga viner är alltid vinhantverk i liten skala. Druvorna handplockas.

Druvmusten vinifieras utan manipulering och kemiska tillsatser. Bara druvornas naturliga jäst används. Många väljer att inte använda svaveldioxid, eller mycket små mängder.

Naturliga viner kan vara känsligare och klara frakt sämre. De bör lagras under 15 grader. Eftersom många viner inte har svavel tillsatt kan de i vissa fall vara lätt spritsiga. Luftning av vinet avhjälper problemet.

Domaine Léon Barral

Lenthéric
34480 Cabrerolles
Tél : 04 67 90 29 13
Fax : 04 67 90 13 37
www.domaineleonbarral.com
Rött: 26.5 ha
Vitt: 3.5 ha
Ungefärlig produktion:
95 000 flaskor/år

– Det här är som Tjernobyl. Jorden är död och kommer med tiden bara bli en torr stenöken, säger Didier Barral på vingården Leon Barral i sydfranska Faugères.

Han pekar ut över en vingård i närheten av hans egna i byn Cabrerolle i Faugères. Vinrankorna är sorligt förtorkade och marken är kal och saknar tecken på liv. Han skulle kunna beskrivas som en man med gröna fingrar. Han är utan tvekan en vinodlare som väl kan representera de nya vinnaturalisterna, vin naturel.

Han är drastisk, men hävdar att om 15 år kommer många vinmarker vara förlorade. Fler måste bruka jorden mer förnuftigt. Didier Barral är bekymrad över den markförstöring som pågår i landets vingårdar. Både fysiologiskt och biologiskt. Även om Frankrike har den största andelen ekologiska och biodynamiska vingårdar i världen, 1.7 % av den totala vinarealen, är många vingårdar i dåligt skick. Det är inget sensationellt han påstår.

Den franska mikrobiologen Claude Bourguignon. presenterade redan i slutet av 80-talet alarmerande forskning i ämnet. Att några av de mest prestigefyllda vinmarkerna i Bourgogne hade mindre mikrobiologiskt liv i jorden än ökensanden i Sahara, gav givetvis upphov till eftertanke och debatt.

I dag arbetar flera av Bourgognes topproducenter med biodynamiska odlingsmetoder. Ett bevis på att miljön i vingården hamnat i fokus och blivit en nödvändig del i kvalitetskonceptet.

Domaine Leon Barral
Didier BarralDomaine Leon Barral

– Jag tittar på naturen och lär, säger Didier Barral om grunden i hans odlingsmetodik.

Ett citat som i sin enkelhet skulle kunna vara en programförklaring för de naturnära vinodlarna.

Efter att han tog över familjegården för 16 år sedan, har han bevisat att okonventionella metoder fungerar. I dag är han välrenommerad för sina personliga viner och en profil för Vin Naturel i Languedoc.

Han står inte oemotsagd. Med åsnor, hästar och kor i blomstrande vingårdar väcker han fortfarande uppmärksamhet. Men i dag är han i gott sällskap. Vin Naturel, naturliga viner, är en rörelse som tar den ekologiska och biodynamiska odlingen av vin ett steg längre.

Det är ingen officiell odlingsmetod, snarare en grupp odlare som samlats kring ett antal ganska radikala odlings- och vinfieringsmetoder.

I alpregionen Jura har Pierre Overnoy länge varit förebild. Utan svaveldioxid gör han enastående viner i den traditionella stilen Vin Jaune. Ett vin som likt sherry utvecklar ett flor av jästsvampar på ytan av vinet i ekfaten.

Men det finns många som går att lista i sammanhanget. Yvon Metras i Beaujolais, Pierre Breton i Anjou, och Marcel Richaud i Cairanne är några välrenommerade naturliga vinmakare.

Enkelt kan deras filosofi beskrivas som en metod som skalats ner till det absolut essentiella. Det handlar om att respektera vingårdens terroir och att odla druvorna så naturligt det går. På den punkten skiljer de sig inte från andra eko- och biodynamiska odlare. Det är i caven det blir större skillnad. Druvmusten jäser bara med druvornas naturliga jäststammar. Inget socker, syra eller enzymer tillsätts. Vinet genomgår heller ingen klarning eller filtrering.

Sist men inte minst och den mest extrema av deras principer. De använder ingen svaveldioxid. Svavdioxid är förmodligen den mest använda tillsatsen i vin. Det används normalt både i vingården och för att stabilisera det färdiga vinet. Lite som att förhindra skalade äpplen från bli bruna.

Att svavla eller inte svala, har genom åren varit en väldebatterad fråga. Att inte använda svaveldioxid i det färdiga vinet anses av majoriteten av alla odlare som ren galenskap. Det är helt enkelt förknippat med för stora risker. Vinet blir instabilt och kan oxidera, efterjäsa och drabbas av en rad andra oönskade reaktioner som försämrar kvaliteten, eller gör det odrickbart. En allmänt utbredd åsikt är att vinet dessutom klarar transporter dåligt. Det är lätt att hitta odlare som kan sjunga svavlets lov.
 Etienne Montille

– Vi har experimenterat med halterna svaveldioxid genom åren. Det har inte alltid varit lyckat. Att vit bourgogne 1996 genomgående oxiderat i förtid beror delvis på att för låga halter svaveldioxid användes, säger Etienne Montille, Domaine de Montille i Bourgogne. Trots att han är i en omställningsfas till biodynamisk odling kommer han fortsätta använda svavel.

Naturodlarna förnekar inte den allmänna åsikten om svavel. Det hävdar i stället att det handlar om druvornas kvalitet och om vingårdens hälsa.

– Det finns en övertro på svavlets effekter. Faktum är att det bildas svaveldioxid naturligt under vintes jäsprocess, säger Thomas Jullien på gården Ferme St Martin i Rhône, ett annat exempel på hyllade naturviner.

– Dessutom har allt konserverande svavel försvunnit i vinet efter fem år i flaskan. Då måste ändå vinet klara lagring av egen kraft, säger Thomas.

För naturodlarna hänger allt på arbetet i vingården. Det är den naturliga balansen mellan jord och ranka som skapar förutsättningar för stabila viner, enligt Thomas Jullien.
Cabrerolles Faugères

– Ekologisk och biodynamisk odling är bara metoder, ingen kvalitetsgaranti. För att göra ett vin utan kemiska tillsatser måste vi ha i det närmaste vilda druvor, säger Didier Barral och förklarar medan han går en bit in mellan vinrankorna.

– Druvorna måste odlas i det närmaste naturligt, eller så nära naturen det går. Som mina kossor i vingården. De är alltid ute. De är nästan vilda. För druvorna är det samma princip. De är nästan vilda, säger han och försäkrar sig om att vi förstår hans resonemang. Och det är uppmärksamt av honom att fråga. Att träffa Didier Barral innebär en strid ström av odlingsfilosofi i högt tempo.

– Om du gör en sylt på till exempel aprikoser från de stora livsmedelskedjorna måste du tillsätta dubbelt så mycket socker som frukt. Både för smaken och för att konservera sylten. Med vilda, naturliga aprikoser behövs det inte. De är små och en har naturlig sockerhalt och konserverar sig själva. För druvorna gäller detsamma. Vildvuxna druvor är små och koncentrerade. De behöver inga kemiska tillsatser, inget svavel för att konserveras, säger Didier.
Domaine Léon Barral

Han kör fram sin Citroën CV4 som ser ut att ha sett sina bästa dagar. Det blir en gungig färd genom vingårdarna på CV4:ans skumpiga fjädring. På Faugères böljande kullar ligger vinrankorna i vinterdvala. Hans vingårdar är fyllda med vissna örter och blommor. Han sätter spaden i jorden och välter upp en stor jordkocka. Han visar ett myller av maskar, gråsuggor, tusenfotingar, skalbaggar och sniglar. Biologisk mångfald är hans princip.

Didier Barral– Tidigare användes hästar för att plöja jorden. När traktorn dök upp förändrades allt. Tunga maskiner krossar den naturliga jordstrukturen och gör den hårt packad, säger han.

På sikt får marken svårt att absorbera vatten. Det är den fysikaliska delen av jordförstörelsen, enligt Didier.

Jorden måste hanteras varsamt. En kompakt jord absorberar vattnet sämre och rankorna får vattenbrist under de torra sommarmånaderna.

– Efter andra världskriget började jordbruket sprida mängder med kemiska medel över jordarna och förklarar hur jordarna successivt steriliseras. Det är den biologiska delen av jordförstörelsen.

– Jorden består av rikt mikrobiologiskt liv. Löv, grenar och örter i vingården hamnar på marken. Där börjar bakterier, svampar och insekter att bryta ner växterna till kompost. Det är ett kretslopp som skapar balans och levande jord, säger Didier.

Dagens jordbruk och vinodling besprutar rankor och jord mot tre sorters svampangrepp. Mjöldagg, odium och botrytis. Det betyder att de naturliga svamparna och bakterierna i jorden också utplånas. Insekter och maskar försvinner på sikt helt. Tillsammans hjälper de jorden att andas och skapa naturlig balans. En porös jord kan släppa igenom vatten i lägre jordlagren och en vingård i balans drabbas inte av svampsjukdomar.

Han sätter spaden i grannens vingård och det är begriplig pedagogik. Här är jorden hård, torr och helt utan synbart liv.

Detta är enligt Didier Barral förklaringen till att många sydfranska viner är tunga och obalanserade med explosiva nivåer av alkohol.

– Under mognaden sjunker successivt syrahalten i druvorna, samtidigt som sockerhalten stiger. Om rankorna är stressade av vattenbrist, kommer de också att stressa mognadsprocessen. Vi får en explosion av socker och syrahalten dalar för snabbt. De betyder obalanserade, tunga och alkoholstarka viner som saknar syra, säger han.

Didier Barral har tre kriterier på ett bra vin.

Faugères– Vin ska framförallt smaka gott, det måste finnas en drickbarhet, digestabilité. För det andra ska vinet berätta något om jorden och platsen där druvorna växt, säger Didier Barral när han greppar spaden och promenerar tillbaka mot gården.

– Det tredje är att vinet får sin medicinalkraft. Från början var vin en medicin. Nu är det ett gift, och det är sant. Köper vi ett konventionellt vin och dricker hela flaskan får vi ont i huvudet. Men det är inte vinet som ger oss huvudvärk, det är de kemiska produkterna i vinet, säger han och tillägger leende att hans vin är medicin.

En undersökning som gjordes av Naturskyddsföreningen förra året visade att alla konventionellt odlade viner hade rester av bekämpningsmedel. Hälften av ämnena klassas av EU som cancerogena.

Moulins de Faugères FaugèresCabrerolle i Faugères

Han jämför vinindustrins manipulering av vin med utbrottet av galna kosjukan. I båda fallen är det uppfödare och odlare som skapar produkter som är skadliga.

Domaine Léon Barral Faugères – Det är ren galenskap, säger han.

Naturviner kan vara fullständigt bländande, men också obegripliga och udda. Som med allt vin finns det inga metoder som kan ersätta bra hantverk. Vinproduktion är ingen matematisk vetenskap. Bra vin skapar en känsla. Men det finns något oerhört tillfredställande att dricka viner som man vet är odlade och framställda utan kemisk manipulering. När vinmakarens originalitet, personlighet och kunnande samarbetar med vingården, vinrankan, druvorna och jordens förutsättningar, är vinet så mycket mer än en dryck. Det är viner som har en komplex renhet, med en karaktär som bär ett distinkt avtryck från vingårdens unika egenskaper. De förförande aromerna av mineraler får ett djup som är svår att motstå. Det är som ”skaka hand med berget” som den amerikanska vinmakaren Randall Grahm uttryckte det. Här man väl gjort den bekantskapen, vill man gärna träffas igen.

Leon Barral Faugeres 2006Domaine Léon Barral, Faugères, Frankrike, Franska Kvalitetsviner, 750ml

Frisk fruktig doft med aromer av hallon och körsbär och örter. Ren frisk syra och välbyggda tanniner balanseras av rik mogen frukt. Avslutning örtkryddig och pepparbitig. Välgjort och rakt!
Druvor: Carignan, Cinsault, Grenache

Leon Barral BlancDomaine Léon Barral, Faugères Vdp, Frankrike, Franska Kvalitetsviner, 750ml, 6 flaskor 1254kr, privatimport

I Barrals vita vin blir hans något udda metoder tydliga. Vinet är inte klarnat eller filtrerat och har genomgått malolaktisk jäsning. Terret blanc dominerar med 80 procent, övriga druvor är roussanne och viognier. Doften är blommig och fruktfet med aromer av aprikoser, persika, örter och honung. Syran är inte framträdande, men vinet får fräschör av den täta mineralkaraktären. Fet frukt dominerar också i smaken som ramas in av örter och blommig honung. En något märklig vitvinsupplevelse som ändå imponerar med djup och finess.

50136709 Leon Barral Jadis 2006Domaine Léon Barral, Faugères, Frankrike, Franska Kvalitetsviner, 750ml, 6 flaskor 1434kr, privatimport

Jadis har en tät komplex doft av torkade fikon, plommon och björnbär med en distinkt ton av i örter och peppar. Smaken är spänstigt fruktig med en välbyggd struktur av mogna tanniner och syra, i lång örtkryddig och mineraltät inramning. Avslutningen är lång med en egensinnig smak av rostade nötter. Ett raffinerat och finessfullt harmoniskt vin som klarar smakrika kötträtter.

95272  Leon Barral Valinière 2005Domaine Léon Barral, Faugères, Frankrike,Franska Kvalitetsviner,750ml, 14.8%

Gården toppvin domineras av mourvèdre som kryddas med syrah. Doften ör intensiv med aromer av mörka bär, garrigueörter som timjan och rosmarin och en distinkt vedig sotighet från vingården schistjordar. Smaken är harmonisk med frisk mogen frukt i en tät struktur av tanniner och en komplex örtkryddig inramning. Avslutningen är mineralfrisk och örtig. Strålande vin!

Druvor: Mourvedre 80%, Syrah 20%

96410 Domaine Leon Barral Jadis 2005
Domaine Leon Barral, Faugères, Frankrike, 750ml, 14%, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner

”Mitt vin är som medicin” säger Dider Barral. Han är en av Languedocs mest egensinniga vinmakare och vinodlare. Med biodynamiska odlingsmetoder och helt svavelfri vinkällare gör han viner med stor karaktär och personlighet. Just frånvaron av kemikalier i alla led gör enligt honom vinet till en ren nyttighet. Jadis har en tät komplex doft av torkade fikon, plommon och björnbärsmarmelad med en distinkt ton av i örter och peppar. Smaken är spänstigt fruktig med en välbyggd struktur av mogna tanniner och syra, i lång örtkryddig och mineraltät inramning. Avslutningen är lång med en egensinnig smak av rostade nötter. Ett raffinerat och finessfullt harmoniskt vin som klarar smakrika kötträtter.

94481  Domaine Leon Barral Jadis 2007Domaine Leon Barral, Faugères, Frankrike, Tommy Lind Franska Kvalitetsviner, 14%, 750ml

Ett egensinnigt vin från en egensinnig vinmakare. Didier Barral kompromissar inte. Men biodynamisk odling och med minimala halter svavel gör han viner med en ren frukt och komplex kryddighet. 2007 är fortfarande vid god vigör. Komplexa aromer av mörka körsbär, torkade plommon, läder, lakrits och örter ramar in en struktur av läckert silkiga tanniner och avrundade syror. Strålande vin!
Druvor: 50% carignan, 40% syrah och 10% grenache

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed