Nynäshamns Ångbryggeri -en modern ölklassiker

Ölet har gjort en makalös resa i Sverige. För 15 år sedan var den liktydig med en stor stark. Gediget ölhantverk av de nya småbryggerierna har sedan andra hälften av 90-talet ritat om den svenska ölkartan. Nynäshamns ångbryggeri är ett av det svenska ölhantverkets pionjärer.

Nynäshamns Ångbryggeri

Lövlundsvägen 2-4,
149 30 NYNÄSHAMN

E-post: info@nyab.se
Tel: 08-520 212 13

Web: www.nyab.se
Ungefärlig produktion: 400 000 liter öl per år

Bryggeriet är grundat och drivs av Tony Magnusson, Thomas Hansen, Christer Johansson och  Lars Ericsson

Ölklubben i folkmun kallad Hagges bärsklubb startades 1993 och var fröet till bryggeriverksamheten. Bryggeriets första öl, Bedarö bitter, började säljas 1997, och har sedan dess fått en diger samling utmärkelser. Raden av medaljer kröntes med ett guld 2006, då ölet vann kategorin ”Bästa svenska öl alla kategorier” på Stockholm Beer festival.

Med ett öga öppet mot den södra skärgården vaktar Nynäshamn de inkommande vita Gotlandsfärjorna. Med fri sikt från den gamla fiskehamnen ligger Bedarön där den alltid legat. Som en stabil sista utpost mot det öppna havet skyddar den effektivt hamnen från Östersjöns kraft. I dag är skärgårdsöns namn mer känd för stabilitet på ett annat område. Bedarö bitter är numer en klassisk ale från Nynäshamns ångbryggeri. När den som bryggeriets första öl hamnade i de svenska ölglasen 1997, var det ett under av fylliga maltaromer och aromatisk humle. Mycket har hänt sedan dess.
– I grunden är receptet det samma, även om det med åren har trimmats. Den amerikanska cascade- och chinook humlen fanns med från början, säger Thomas Hansen, en av de fyra ägarna.
Med sina fyndiga alliterationer på skärgårdens öar och utposter, är öl som Ålö ale, Sotholmen stout, Landsorts lager, Pickla pils och Ekholmens ekologiska i dag väl förankrade i den nya svenska ölkulturen.
– Det här är gamla elverksstationen i Nynäshamn som vi tog över 2005, säger Thomas.
Det är fortfarande inte färdigrenoverat och spåren efter tidigare hyresgäster syns på källarens väggmålning av Bob Marley.
– Det var någon sorts musikklubb och en skytteklubb som huserade här innan vi tog över, säger Thomas. Inte samtidigt får man anta.
Flytten till större lokaler betydde att de kunde brygga i större skala, vilket var välbehövligt.
– Efterfrågan på öl har alltid varit större än tillgången, så nu kan vi bättre tillgodose behovet, säger Thomas.
Som hos många andra svenska småbryggerier har överjäst öl, ale, porter och stout, varit fokus också på Nynäshamn. Det är öl som uppskattas av entusiasterna, men som haft svårare att nå en bred publik.
– Vi bestämde oss till slut för att vi behövde en lageröl. Runt 2000 började vi brygga Landsorts lager för att få lite mer volym på försäljningen, säger Thomas.
Det visade sig vara en bra satsning. Landsorts lager gick hem inte bara hos de redan trogna, utan också hos en bredare publik av öldrickare. En viktig bredd för ett litet bryggeri.
För de svenska småbryggerierna har kampen att nå konsumenterna alltid varit ett av de svåraste uppdragen. När jag besökte bryggeriet innan flytten 2006 var historierna många och långa om problemen med monopolets behandling av de inhemska småbryggerierna. Också hårda pubkontrakt hindrade ofta de mindre bryggerierna från att få tillgång till ölkranarna på restauranger och pubar.

Med envishet och entusiasm, ”vi var ju inga affärsmän när vi startade”, som Thomas uttrycker det, klarades de inledande utmaningarna. Men det var framförallt med en jämn produktionskvalitet som man vann sina anhängare. Ett faktum som ofta avgör ett bryggeris överlevnad. Det svåra är att brygga ett öl lika bra varje gång.
Nu finns tre av deras öl i Systembolagets ordinarie sortiment, och flera av de övriga ölen dyker regelbundet upp i säsongs- och tillfälliga lanseringar. Förra året bryggdes 400 000 liter och de skulle kunna sälja ännu mer.
Thomas konstaterar att det som ölintresserad börjar bli trevligt att besöka Systembolaget. Inte bara för att deras öl finns representerad, utan för att utbudet av hantverksmässig och intressant öl har avsevärt förbättrats sedan de drog i gång för 13 år sedan.
– När vi började var också intresset från krögarna svalt. ”Jag har ju en öl på fat”, blev ofta svaret, säger Thomas och ler lite roat.

Även om han ger monopolet en eloge för utvecklingen av ölsortimentet, konstaterar han att det fortfarande krävs att man som litet bryggeri kommit en bit för att Systembolagets krav på volymer och logistik ska fungera. Han efterlyser lite mer flexibilitet. Helt enkelt en större anpassning till småbryggerierna realitet, med små volymer av nischad öl.
– Vi kommer ju aldrig kunna bli totalleverantörer till en krog. Vi är och ska förbli det smakrika alternativet, säger han när vi passerar källarens ståltankar där ölen jäser.
Det är hörselskydd som gäller. Bryggeriets nya stolthet är effektiv, men väsnas. Flaskorna fylls, får etiketter och packas i kartonger i ett tempo som den tidigare manuella handkraften inte var i närheten av. Ett banbrytande steg för ett litet bryggeri. Entusiasmen går inte ta fel på.
– Utrymmena räcker inte riktigt till ändå. Drömmen vore att ha 2000 m2 i ett plan, säger Thomas när vi tar trappan upp till övervåningen.
Det är ändå ett angenämt problem att vara efterfrågad av kunderna. Trots att Nynäshamn kan räknas till veteranerna av småbryggare är volymerna försvinnande små i jämförelse med ölindustrins massproduktion. Men Thomas ser ingen motsättning.
– För oss småbryggare handlar det inte om att ta andelar från de stora bryggerierna. Vi arbetar med målsättningen att bredda svensk ölkultur. Att visa svenska konsumenter på en bredare smakbild och att försöka får bort begreppet ”stor stark”. Vi vill bevara och utveckla den svenska traditionen med lokalproducerad öl som försvann under 60- och 70-talet, säger han.

Den nybyggda baren på övervåningen andas självklart av skärgård och båtliv, med mässingsdetaljer och vitlackade träbänkar. Väggen bakom baren är en stilfull installation av bryggeriets ölflaskor och genom de höga fönstren ger skymningshimmeln en vacker inramning till barens lätta ljussättning.
– Vi hade en idé om att också driva en pub i anslutning till bryggeriet. Men vi insåg att det kräver tid som inte riktigt finns. Nu får baren fungera för bokade provningar i mindre skala.
Men som Thomas påpekar, är tidsbristen ett angenämt problem.
– Vi skulle vilja experimentera mer med nya ölsorter, men eftersom vi brygger på vår maxkapacitet finns det inte tid eller plats. Det finns gamla recept, som vår mörka lager, Marsskär, som vann silver på Stockholm Beer, men som vi aldrig bryggt efter det, säger Thomas.
Utöver den fasta året om sortimentet, bryggs flera säsongsöl.
– Brännskär Brown Ale är en maltig ale som är bryggd med honung för att ge mer fyllighet och sötma utan bli alkoholstark. Lars, vår förste bryggare gillar honung, konstaterar Thomas.
– Pumpviken påsköl är en strong mild ale om man ska typa den. Mild ale är i originalet en alkoholsvag ale, men fokus ligger på maltaromer. Den är inte så humlearomatisk. Maltaromerna får dominera, säger Thomas.
Julölen Mysingen midvinterbrygd är kryddad med muskot, nejlika, apelsinskal, koriander och vanilj. Trots den långs ingredienslistan är det en balanserat kryddig ale med både maltdjup och friskhet.
– Man delar på vaniljstänger och kör med i koket sista minuterna. I år var nejlikan lite dominant. Men det är också en poäng, att det är ett hantverksöl. Den blir inte exakt lika varje år, säger Thomas.

Barley wine kom i våras i andra upplagan. En mustig och malttät brygd som helst ska lagras.
– Fösta upplagan hade vi med på Stockholm Beer, och den var alldeles för ung. Nu får den ligga på tank och vila i sju månader innan vi tappar den på flaska, säger Thomas.
Och den fortsätter att utvecklas i flaskan. Den ska gärna få ligga åtminstone ett år, men kan enligt Thomas säkert ligga upp till fem år. Thomas Hardy’s klassiska barley wine sägs kunna hålla i 25 år, säger Thomas.

– Sen blir det alltid några specialare, säger Thomas.
Det är små volymer av specialöl som bara säljs till pubar och restauranger. Förra året bryggdes en dubbel IPA, med det passande namnet DIPA, och ESN, Extra Special Nynäs, en lite lurig bryggd.
– Det är en IPA, men vi använder bara tysk humle. Vi gjorde en singelhumlad ale med en humle från Nya Zeeland, rakao, som är ny i Europa. Och tidigare i år levererade vi en IPA med bara amerikansk humle.
– Senast gjorde vi en ale som jag kallade mindre humle mera malt. Den fick namnet specialbryggd fem. Den är lite som vår påsköl. Vi låter malaromerna dominera, säger Thomas.
De senaste årens öltrend har definitivt fokuserat på mäktiga humlearomer, med amerikanska mikrobryggeritraditionen som förlaga. Men det finns kanske en gräns för hur mycket humle och beska vi vill ha i ölen.
– Jag tror att öltrenden kommer att svänga tillbaka till ölets ursprungliga karaktär av volymdryck. De värsta humlebomberna går bara att dricka i små mängder, och det är intressant. Men jag tror att mer maltrunda öl kommer att få mer utrymme. Man vill ju kunna dricka en pint på puben,säger Thomas.
I våras kom också dubbel IPA:n, nu med skärgårdsnamnet Dragets Kanal på liten 250ml flaska. Inte en sedvanlig allitteration, men en humletät och aromatisk IPA med fruktiga aromer av persika, passionsfrukt och frisk citrus.
– Till den ölen byggde vår ingenjör Christer en humlekanon, säger Thomas
Det är en lika enkel som genial lösning för att ge det färdiga ölet en rejäl dos av de fina fruktiga och blommiga humlearomerna. Kanonen är ett stort metallrör som fylls med humle. Ölet får passera genom röret och får på vägen med sig aromerna från humlen.
Det är ett talande exempel på hur den svenska nya ölbryggartraditionen fungerar. Den är innovativ.
Under hösten är det singelhumlad ale som gäller. Alltså öl som bryggs med bara en humlesort. I början av september levererades de första faten av Specialbrygd 6 och 7. Den förstnämnda är kryddad med Galena, en amerikansk humlesort med höga halter alphasyror. Den har enligt Thomas dock en mer engelsk karaktär med aromer av svarta vinbär. Nummer 7 är bryggd med den brittiska dvärghumlen Pioneer och har aromer av citrus. Båda ölen är bryggda med samma malt och jästbas. Det är upplagt för en intressant jämförelse av humlearomer.

Pumpviken Påsköl Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 5.8%, 750ml

Delikat maltrund doft med knäckig a aromer och komplex kryddighet med blommig och citrusfrisk humlearom . Malttät med knäckig krämighet och en uppfriskande blommig humle som rundas med lång humlefrisk beska och knäckrund avslutning. Mästerligt balanserad påskale från Nynäs i år.

11752 Dragets Kanal Dubbel IPA Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 250ml, 7.7%

Här tar Nynäshamn ut svängarna med en dubbel-IPA av amerikanskt snitt.

Distinkt aromatisk doft med fruktiga aromer av apelsinskal och torkade aprikoser och knäckig malt. Fruktig humlestart med smak av aprikoser och grape som rundas av med krämig maltmättad fyllighet i lyckad balans. Frisk och extravagant humlearomatisk. Strålande dubbel IPA.

”Överdrivet humlat med humlekottar av Amarillo, Cascade, Chinook och Savinski. Till sist filtreras ölet via en hopback fylld med humle för att ge det extra mycket arom.”
Detta är en av Nynäshamns specialöl som fanns tillfälligt på SB under sommaren. Ny brygd återkommer i vår, enligt bryggeriet.

1410 Bedarö bitter Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 4.5%

En numer klassisk ale från Nynäshamn med hög drickbarhet och vänlig alkoholsstyrka.

Ren humlearomatisk doft med friska aromer av citrus och skogsblommor. Delikat fet fruktighet som rundas av med brödiga och lätt knäckiga maltaromer. Humlefruktig start med rund och krämig maltsötma. Avslutningen är kryddig och friskt humlearomatisk med balanserat humlebeskt bett i avslutning.

En bitter ale, bryggt på Pale Ale, Crystal- och vetemalt från det anrika engelska mälteriet Thomas Fawcett samt kryddat med amerikansk humle, Chinook och Cascade. Ölet är jäst på koniska tankar och lagrat i fyra veckor.

72256 Indianviken Pale AleNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 6.2%

En humlearomatisk ale i brittisk tradition. Djup maltrund doft med sötknäckiga och lätt rostade aromer. Distinkt aromatisk med doft och smak av blommor, skog och gräs. En IPA med krämig maltrondör och bestämd beska. Ölen är torrhumlad för att få mer humlearom.

72255 Ålö AleNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 5.6%

En ljus ale med både maltdjup och kraftig aromatisk humlearom.
Doften är maltrund med friskt blommiga och fruktfriska humlearomer. Maltrund i munnen med fruktiga aromer av persika och citrus med en humlearomatisk inramning och torr humlebitig avslutning.

1466 Landsorts lagerNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 5.3%

En sval frisk doft med lätta aromer av citrus. I munnen har den en lätt maltrund struktur med aromatiskt blommiga humlearomer och en frisk lätt syrlig av slutning med mild med distinkt humlebeska. En välgjord lager med ett lätt anslag och charmfull elegans som är svår att inte gilla.

72254 Sotholmen StoutNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 4%

Den svarta färgen ska inte avskräcka. Det handlar om en lätt och uppfriskande stout med balanserad dos rostad malt med aromer av kaffe. En lätt och torr irländsk stout med mjuk och krämig struktur i balans med uppfriskande humle och rostade kaffearomer.

1489 Ekholmen ekologiska AleNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 4.7%

Ekologiskt odlad malt är dyrt. Det brukar betyda att eko-ölen får sparsamt med malt i brygden, vilket betyder tunn öl. Det är inte fallet med Ekholmen. Stadig maltmättnad med tre sorters Krav-odlad malt och en ren distinkt humlearom som ger friskhet och fruktighet.

Krav-odlad malt: Pale Ale, Cara Munich och Crystal Malt. Krav-odlad humle: Challenger, Fuggle, Hallertau Tradition och First Gold.

71010 Pickla PilsNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 4.7%

En karaktärsfull pilsner av tyskt snitt. Stadigt maltbrödig med distinkt arom av uppfriskande gräsig humle och en lång torr avslutning med rejäl humlebeska.

Bryggd med karamellmalt från Bamberg mältzerei i sydöstra Tyskland och kryddad med klassisk Saazhumle. Milda ostar, charkuterier och långkokt fläsk kommer bli gott på tallriken.

Smörpundet porter Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 5.9%, 250ml

Som namnet antyder handlar det om en nattsvart porter. Det doftar krämig espresso med mjölk och choklad. Strukturen är kaffekrämig  med uppfriskande fruktiga humlearomer. Avslutningen är delikat rostad men distinkt humlebeska.

Brännskär Brown Ale (nr 89153)Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 5.3%
En brown ale av amerikanskt snitt.
En aromatisk ale med friska humlearomer av grape och skogsmyr. I munnen har den en generös struktur med fyllig maltsötma och lätt karamellknäckiga aromer som får bra motstånd av friskt fruktiga humlearomer av grape, passionsfrukt och persika. Rondören följer med till avslutningen som har ett välbalanserat humlebittert bett. En öl med hög njutbarhet. Kommer fungera med höstens älgstek, gärna med en kraftfull gräddsky med kvittengelé.

Pumpviken Påsköl 2012Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 5.8%

 

Nynäs Pumpviken är en påskklassiker som håller gammal god stil. Varmt kryddig och maltrund, med knäckig maltsötma, aromer av torkade frukt och friskt gräsiga humle och stadig beska i avslutningen. En kryddig påskale med maltfokus som gärna får plats på påskbordet. Lätt rökta charkuterier kommer inte kännas fel i sällskapet.

11381 Mysingen MidvinterbrygdNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 6%

Julkryddig doft med aromer av nejlika, knäck och dadlar. Mörkmustig med smak av nejlika, kanel och varma kryddor. Humlefrisk och lätt rostad avlutning. En av julens kryddigaste öl!

Mysingen midvinterbrygd

Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige 6%, 500ml, Nynäshamns Ångbryggeri AB

Ingen jul utan Mysingen på mitt julbord. Det är en klassiker som håller god form i år också. Den bryggs med apelsinskal, vaniljstång och rejäl portion rostad malt. Denna gång känns kryddorna lite mer integrerade och en mer maltbrödigt fokuserad brygd framträder. Krämig och karamellknäckig maltrund struktur med fin kryddig inramning av citrus och vanilj som ger komplexitet och djup. Avslutningen är maltmättad och harmonisk med stadig beska och kryddighet. Strålande i år också. Dricker till allt kött och chark, gärna med en lätt sötad senap med drag i.

Pumpviken Påsköl 2013
Nynäshamns Ångbryggeri AB, Nynäshamn, Sverige, 5.8%, 500ml

Nynäshamns Pumpviken känns lite lättare i karaktären i år, vet inte om det är så eller om andra öl har höjt toleransen under året. Det är ändå en snygg ale, med finess och väl avvägda proportioner. Delikat, lätt knäckig maltsötma balanseras av gräsig och citrusfruktig humle och en finstilt rökighet som ger finess och djup. Riktigt bra är den, och användbar för vårens grillmat som det självklara vårlammet, men varför inte och en välkokt oxbringa.

1330 Pumpviken PåskölNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 500ml, 5.8%

Som att stoppa näsan i ett knippe färskt hö. Maltmättad smak med balanserad sötma, knäckiga och lätt rostade aromer och humlegräsigt djup. Nynäshamn har en unik balans av komplexitet och drickbarhet.

En Strong Mild Ale som bryggs med Maris Otter malt och två olika sorters karamellmalt. Det är kryddat med Fuggle, Challanger och East Kent Golding humle.

Valsviken VinterporterNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 250ml, 9.1%

Nynäshamns nya Imperial Stout landade i Systembolagets hyllor i december. Det är en sann vintervärmare.
Doften lätt rökig med utpräglat rostade maltaromer av kaffe och choklad, torkad frukt och en fet fruktighet i typisk husstil.
Mjuk och maltrund med kafferostade aromer i krämig inramning. Starten har intensiva aromer av choklad och torkad frukt i en lång och delikat avslutning med mästerligt balanserad humlebeska. Lysande från Nynäshamn.

11381 Mysingen Midvinterbrygd
Sverige, Nynäshamns Ångbryggeri AB, 500ml, 6%

En maltfyllig och varmt kryddig doft med aromer av apelsin, muskot, nejlika och vanilj. Maltkrämig och kryddig i munnen, där vaniljen känns mer påtagligt i balans med citrus, nejlika och koriander. Lång delikat balanserad torr humlefrisk och kryddig avslutning.

88602 Sotholmen Extra Stout
Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 250ml, 7%

En stor stout i litet format, och det är bra. En portionsflaska, med mäktigt rostade maltaromer. Doften är mer chokladsöt än i standard sotholmen. De torra espressoaromerna lägger dock en stadig botten. Smaken är maltsöt och djup. Det är choklad och kaffe som balanseras av fruktiga humlearomer och en frisk humlebeska. Avslutningen är aptitligt humlebesk med aromer av choklad, kaffe och lakrits. Avnjut på egen hand, med en mild chokladdessert eller starka ostar.

Sotholmen Extra Stout Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 7%, 250ml, Nynäshamns Ångbryggeri AB

En stout med extra allt. Det är djup rostad maltarom, lätt rökighet, välgräddat knäckebröd, kaffe och choklad. I denna mäktiga brygd och kavalkad av rostade aromer blir det ändå en harmonisk upplösning, med maltsötma och gräsigt frisk humlearom och en avslutning med finessfull längd och djup. En stout i världsklass. Välkokt oxsvans med sky kryddad med fina kaffebönor och långpeppar ska hamna på min tallrik.

 Bötet Barley Wine 2011 Nynäshamns Ångbryggeri AB,  Nynäshamns Ångbryggeri AB

Nynäs Bötet Barley Wine är välrenommerad, med all rätt. Det är en spännande ölresa, en frisk fruktig ale med maltdjup som en avgrund, och vacker brilliant mörk kopparfärg i glaset. Här är det vresig bitter humlefrukt som gäller, ananas, grapefrukt som stillsamt rundas av med aptitlig sirapsknäckig maltsötma. Sen är det bara att välja ord; torkad frukt, choklad, aprikoser, fikon och grapefrukt i lång delikat rostad avslutning med mästerligt balanserad beska. En storslagen Barley Wine från Nynäshamn. Hatten av! Den som klarar eller vill vänta, lägger den i garderoben ett år eller två, eller så länge man känner för det. Den kommer att utvecklas och i glaset är det en smaksak om man föredrar mognadens aromer eller inte.

11724 Bötet Barley WineNynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige, 250ml, 9,1%

Andra upplagan av Nynäshamns Barley Wine har landade i ölhyllan tidigare i år, nu med en liten praktisk portionsflaska på 250 ml.

Söt malttät doft av torkade frukter, honung och knäck. Smaken har en distinkt maltsöt start som växer med aromer av torkade dadlar och fikon, och rundas av med karamellknäckiga aromer. Humlefrisk avslutning ger den mättade malten och sötman god balans. Strålande öl. Drick nu eller ännu hellre, lagra den.

Mera i samma ämne:

En kommentar »

  1. Sveriges bästa bryggeri kräfva ett bra reportage.

    Tummen upp!

Lämna kommentar

Instagram feed