Sigtuna brygghus -hårdrock och humle

I september kan alla ölälskare bekanta sig med Sigtuna brygghus. Två utmärkta oktoberöl finns i det tillfälliga sortimentet. Vi gjorde ett besök för att prata ölhantverk.

Lars Landeman en av grundarna med Mattias Hammenlind, bryggmästare på Sigtuna BrygghusLars Landeman av grundarna med Mattias Hammenlind, bryggmästare på Sigtuna Brygghus

”Bra öl ska mäskas med Ac/Dc i högtalarna”, säger Mattias Hammenlind, bryggmästare på Sigtuna Brygghus. Det är ett av de nya glädjeämnena i bryggerisverige som gör den nya ölkulturen levande.

– Jag kallar den oral orgasm, säger Mattias Hammenlind och småler åt arbetsnamnet på den nya dubbel-IPA:n som ligger färdigjäst i tankarna. Lars Landeman, en av grundarna ser mindre road ut. Inom kort kommer den finnas på utvalda pubbar, med annat namn får man anta. Det är en humletät och fruktig ale med djup bärnstensfärg och läckra aromer av persika och citrus och rejäl alkoholhalt.

Sigtuna brygghus ser på utsidan inte ut som sinnebilden av ett bryggeri. I det moderna industriområdet vid Arlanda stad röjer inte aluminium och glas att svensk ölkultur jäser bakom fasaderna. Inte ens grannbutikens exklusiva bilmärke ger bryggeriets omgivning någon direkt flärdfull inramningen. Men vad gör väl det. Det är givetvis insidan av bryggeriet som är det intressanta. Öl gjord med omsorg om smaken, med generösa mängder humle och malt. Precis som andra svenska mikrobryggerier står de i stark kontrast till de stora öljättarnas industriproducerade öl. Här gror svenskt ölhantverk.

humle pelletsdark crystal malt_MG_1998lMaltkross_Mäsk, krossad malt blötläggs i varmt vatten för att driva ur stärkelsen ur kornet

– Jag jobbade som lärling på Spendrups i Vårby i fyra månader, och det var de längsta månaderna i mitt liv, säger Mattias Hammenlind.

Det var för lite hantverk och för mycket industri.

– Här på Sigtuna går bryggningen ut på att våra 1640 liter ska koka i 90minuter. På Spendrups tar det 20 minuter för 48 000 liter kokas. Allt övervakas med en knapptryckning, säger han.

På Sigtuna Brygghus är processen betydligt mer handfast, även om de inte längre behöver bära säckarna med malt till mäskkaret. En ny pump ordnar den saken.

_MG_2018_MG_1993l_MG_2083l_MG_2102l

– Det är självklart inspirerande att ha en ny bryggmästare. Han tillför andra ölreferenser, säger Lars Landeman, en av bryggeriets grundare.

– Min filosofi är att brygga klassiska brittiska öl med amerikansk nytänkande. Vi ska självklart också brygga tyska öl, som varit Sigtunas signum. Tyskarna kan dock vara lite dumkonservativa när det kommer till ölbryggning, säger Mattias och syftar på tyskarnas renhetslagar från 1754 som kan vara onödigt omständiga.

alla-320x240-72dpi– Håkan Lundgren, en av Sigtunas grundare och med bakgrund på Kungsholmens bryggeri, skötte tidigare bryggeriet. Han ville inte göra som andra mikrobryggerier och satsade därför på att göra öl i tysk och belgisk tradition, säger Lars Landeman.

Håkan Lundgrens vurm för tysk och brittisk öl syns tydligt i Sigtunas första ölserie. Gas-Janne, Jäst-Hasse och Humlehilda andas tveklöst klassisk tysk och brittisk öltradition. Det är välgjord nyanserad öl med delikat balans som inte är extrema när det kommer till humlekryddning. Det är njutbar bruksöl man gärna dricker några glas av varje dag.

-Vi har fått ny energi med Mattias i bryggeriet, säger Lars

Sortimentet kommer med Mattias bryggerinävar få tillskott av mer humledoftande brygder som dubbel-IPA:n. Men också mer klassiska ale som Sigtuna Premium ale som man hoppas ska få en chans i Systembolaget sortiment.

_MG_2042lIMG_2170l

– Systembolaget har en offert där vi lämnat den som prov. Det är bara att vänta och se, säger Lars.

Det saknas inte andra uppslag i bryggeriet.

Premium ale (17/20) har läcker mockarostad doft med rund maltsöt och krämig inramning. Smaken är fruktig och humlearomatisk med smak av persika, karamell och mocka. Det är välgjort ölhantverk.

sigtunanya– Black October och Sigtuna Oktoberfest som är två oktoberöl som kommer i SB septembersläpp. ESB, extra special bitter, premium ale, dubbel-IPA, en amerikansk India pale ale, sen har vi en majbock och en rököl av tyskt snitt. En veteöl kryddad med koriander har just lämnat bryggeriet, säger Mattias.

Inte att förglömma den lysande påskölen Easter Boooster som släpptes i påskas.

– Jag vill gärna göra mer belgiskinfluerad öl, kanske med lite mer humle än traditionella belgiska brygder har, säger Mattias.

– Vi gjorde en barley wine till Man in the Moon, en restaurang i Stockholm som specialiserat sig på öl.

En kraftfull ale med 13 procent alkohol som jästes med champagnejäst och lagrades i 20 dagar i fat från Mackmyra whisky, säger Mattias

Bryggass, Lars Landeman, Mattias Hammenlind– Från början var den bryggd som en hyllning till Black Sabbath, den var brygd fredagen den 13 februari, samma datum som Black Sabbaths debutalbum släpptes. Vi kallade den Symptom of the universe, efter en låt från bandet album, säger Mattias och ler brett.
2005 startade bryggeriet med första färdiga brygden klar 2006. Förra året bryggdes 30 000 liter och i år räknar man med att brygga 100000. Framtidstron är svår att ta miste på. Mattias hastar ut i bryggeriet. Det ska bryggas oktoberöl inför lanseringen i september.

– Det var kanske inte helt genomtänkt att presentera två lageröl till Systemets offert. Vi fick nämligen båda svensklanseringarna. Att brygga den mängden som krävs skapar lite lagringsproblem i kylrummet. En ale och en lageröl hade gjort det enklare. Men vi ska inte klaga, säger Mattias när vi lämnar bryggerislamret.

Sigtuna Vanilla Syndrome Imperial Brown Ale Sigtuna Brygghus, Sverige, 9%, 330ml, Brygghuset i Sigtuna AB

Maltmättat blir det från Sigtuna i november. Vanilla syndrome är som det låter, kryddad med vanilj, som är välintegrerad i arompaletten, kanske på gränsen till anonym. Men det är i övrigt en stadig kolaknäckiga och maltsöt brygd med en komplex, oljig, nästan läderdoftande organisk kryddighet med både längd och finess. Det är som sagt mest fokus på malt, men en liten gräsig citrusarom lättar upp och avslutningen har delikat beska. Stadigt ölhantverk från Sigtuna igen, även om den inte tillhör bryggeriets mer minnesvärda brygder.

Mohawk Black IPA Easter EditionSigtuna Brygghus, Sverige, AB Wicked Wine Sweden 7.9%, 500ml

Mohawk håller stilen med en mörk och udda påsk-IPA. Doften är mättad med lakrits, kaffe, hjortonlik tropisk frukt och en köttig buljongmättad doft av rökta charkuterier.
I munnen är den komplex med maltrund sötma och intensiva rostade aromer som får friskt bett av bitter grapefrukt och tropisk frukt. Avslutningen komplex med lakrits- och kaffearomer och en torr humlebeska. Vad säger om en sådan öl? Påskens ölupplevelse, utan tvekan.

mohawk red easterSigtuna Brygghus, Sverige, AB Wicked Wine Sweden, 5.6%, 500ml

Mohawk har slagit ölsverige med häpnad i sin serie av välgjorda, utmanande öl. Påskölen Red Easter har behaglig balans av knäckig maltsötma och feta fruktaromer av persika och aprikos som friskas upp av stadiga citrus- och örtaromer. Strukturen är delikat krämig med bitig beska som rundas av med fruktig fetma och knäckig maltsötma. Ett av de mest njutbara i påsk.
Pale ale-, chrystal- och chokladmalt samt humlesorterna summit, columbus, simcoe, amarillo och crystal.

11418 Mohawk Barley WineSverige, Sigtuna Brygghus,Wicked Wine Sweden AB, 10.5%, 330ml

Vårens och sommarens Mohawk serie får två höstuppföljare. Den första är en barley wine med skotsk förlaga. Doften är något återhållen men maltfokuserad med en diskret frisk fruktighet. Med aromer av söta päron, friska citrus, torkad frukt och kanderat socker är den en öl med både komplexitet och finess. I munnen är den harmonisk och elegant balanserad. Kanske för att, åtminstone provflaskan, har en behagligt mild kolsyra som förstärker den mjukt maltäta strukturen. Smaken är maltrund med en nyanserad sötma som ramas in av aromer av torkad frukt, citrus och sirap. Avslutningen har djup och längd och en väl avvägd humlebitter fräschör. En elegant barleywine, om man nu kan säga att en så mäktig öl har elegans, men det har den faktisk. Öltypen passar bra och blir bättre av att lagras, mellan ett till två år, enligt bryggaren Stefan Gustavsson. Drick till smakrika mögelostar, eller en vällagrad gruyère, en krämig kittost, eller till en ljus chokladmousse.

83114-biskop-stefanSigtuna Brygghus, Brill & Co AB, 500ml, 4.7%

Aromatisk frisk doft med spår av både koriander och pomerans i en nougatkrämig inramning. Smaken är lätt och frisk med distinkt kryddighet av citrus och koriander. En frisk torr avslutning retar smaklökarna.

”I Sigtuna har arkeologerna hittat en biskop som jordfästes på 1000-talet. Troligtvis var bisko-pen på genomresa, men dog och begravdes med sin kräkla. Dödsorsaken är okänd men helt klart är att vattnet på den tiden var mättat av orenlighet och om brygghusets witbier funnits hade sannolikt biskopen klarat sig.”

 

83178-humle-hildaSigtuna Brygghus, Brill & Co AB, 500ml, 4.7%

Karamellknäckig maltsöt doft ramas in av friska humlearomer. Krämig och maltintensiv smak med delikata rostade aromer. Elegant humlebesk avslutning.

”I Rupertsberg fanns under 1100-talet en abbedissa vid namn Hildegard von Bingen. Hennes gärningar var många och bl.a. nedtecknade hon användandet av humle i samband med ölbryggning. Så kom klostrens vana att nyttja humle vid ölframställning den profana världen till godo.”

 

gas-janne Sigtuna Brygghus, Brill & Co AB, 5.0 % i 500 ml

Frisk, fruktig och mild ale med doft av citrus, aprikos och bröd. Finessfull smak med delikat balans av maltsötma och aromatisk humle i mjuka lager av aprikos och ctitrusfrukt. En ale med hög drickbarhet.

”Pilsnermalt i kombination med flera sorters karamellmalt ger den gyllene färgen. Enligt legenden lanserades under 1200-talet ölets skyddspatron, numera känd som Gambrinus. Flera förebilder finns omnämnda i litteraturen, en var hertigen av Flandern och Brabant, Jan Primus på latin. En riktig sagokung alltså, ständigt suktande efter god maltdryck och med skum i skägget.”

11262-black-octoberSigtuna Brygghus, Brill & Co AB, 500ml, 5%

Som namnet antyder en svartmustig öl av tyskt schartzbier-snitt. Doften är maltsöt knäckig med inslag av choklad och kaffe. Smaken är harmonisk, maltintensiv brödig med inramning av torkad frukt och choklad. En lång humlefrisk avslutning.

 

11252-sigtuna-oktoberfestSigtuna Brygghus, 500ml, 5.5%

En ljus oktoberöl, finstämd humlefriskhet med en utpräglad brödig doft. Smaken följer doften och avslöjar en mjuk, harmonisk öl med läcker humlefrisk avslutning.

 

81867-jast-hasseSigtuna Brygghus,Brill & Co AB, 5.5%, 500 ml

Maltät brödig doft med en lätt humlegräsig inramning. Smaken är krämigt maltintensiv som väl balanseras av en distinkt humlefrisk avslutning.

”Under 1880-talet utvecklade forskaren Emil Christian Hansen vid Carlsberg i Köpenhamn, en metod att renodla jäst. Resultatet blev urmodern till dagens lagerjäst och namnet på den jäststammen blev Saccharomyces Carlsbergensis. ”

 

11402 Mohawk Stitch PorterSverige, Sigtuna Brygghus, Wicked Wine Sweden, 500ml, 5.3%

En mörk och kaffemustig porter av traditionellt Lomdonsnitt är höstens andra uppföljare till vårens och sommarens utmärkta Mohawk-ales från Wicked wine och bryggaren Stefan Gustavsson. Espressobönor och choklad hoppar ur glaset. I munnen är den frisk och lätt trots rejält rostade aromer av kaffe och mörk torr choklad. Avslutning väl humlebalanserad. Prova till höstens vildsvinsgryta, gärna kokt i porter.

89967 Sigtuna East River LagerSigtuna Brygghus, Sverige, Brill & Co AB, 500ml, 5.2%

En lager med humlekraft. Doften behagligt malttät med knäckiga aromer som får motstånd av friska blommiga citrusaromer och fet aprikosfrukt. Beskan delikat balanserad i en lång uppfriskande avslutning. Sällsynt nyansrik och välgjord lager från Sigtuna.
Kan nu dessutom enkelt beställas på Systembolagets nya webbplats.

 Sigtuna Easter IPA 2012Sigtuna Brygghus, Sverige,500ml,7%

Sigtuna Easter IPA skruvar upp intensiteten, i jämförelse med deras mer lättsvängda Easter ale. Delikat och välmatad IPA med friska fruktaromer av grape och passionsfrukt som bäddas in väl i den generösa maltsötma. En liten doft av lakrits retar aptiten.. Smaken är uppfriskande fetfruktig med en stadig och välslipad humlebeska och en elegant lakrtissötna. Välgjort och gott, som vanligt från Sigtuna. Lättrökt fläskkorv eller en långkokt grissida med nedkokt sky som fått smak av torkade aprikoser och citronskal kommer bli gott sällskap.

 Sigtuna Easter Ale 2012Brygghuset i Sigtuna AB, Sverige, 500ml,  4.5 %

Sigtuna bjuder på två välgjorda påskbygder. Easter ale är en lättklunkad men finessfull brygd. Det är maltiga nybakta brödtoner med lätt karamellknäckigt djup och uppfriskande citrus och röda bäraromer som rundas av med en vegetal gräsighet, lite som nyskördat hö. Skumt? nej. Välbalanserat, friskt och vänligt sällskap i påskbordstöket i köket.

1315 Easter BoosterSigtuna Brygghus, Sverige, Brill & Co AB 500 ml, 7 %

Men läcker fruktighet som doftar tropisk frukt i en lätt enbärskryddig inramning lovar den gott. Smaken är mjuk och krämig med maltsöt kraft och en harmonisk humlekryddig torr avslutning.

En intelligent balanserad öl med hantverkskänsla. Drick gärna till påskens kittostar.

1394 Påsk Alt Bier 2009Sigtuna Brygghus, Sverige, AB Wicked Wine Sweden, 500 ml, 7.5 %

Den enda nykomlingen blanda årets påskbryggerier är Sigtuna Brygghus. Glädjande nog en av årets bästa.

Påsk Alt Bierär kanske påskens mustigaste öl. Djup komplex, kaffekryddig doft med sval söt fruktighet i nougatmjuk inramning. Smaken ger mjuk krämig njutning och en finessfull humlefrisk avslutning. En långkokt lammbog kommer att göra detta kraftpaket gott

Sigtuna Black October 11262 Sigtuna Brygghus, Sverige, Brygghuset i Sigtuna AB, 500ml, 5%

Sigtuna satsar i vanlig ordning hårt med sin mörkmustiga pilsner med distinkt rostade aromer av kaffe och choklad med maltmättad inramning. Maltrund och friskt fruktig med chokladkrämig lång avslutning. Mycket gott igen från Sigtuna. En oktoberfavorit som ska få sällskap av en helstekt BBQ-gris med surkål och fläsksky.

11344 Snowblind Strong Ale 2009
Sigtuna Brygghus, Sverige, Wicked wine, 500ml, 7.5%

Sirap, dadlar, aprikos, nougat och knäckig malt stiger ur glaset med en frisk fläkt av citrusaromer. Mjuk krämig och maltsöt med delikat balans av aprikosfrukt och koriander i lång kryddig och humlefrisk avslutning. Ljuvlig julöl och en av årets favoriter!

11321 Midvinternattens Mörker Winter Ale Sigtuna Brygghus, Sverige, Wicked Wine Sweden, 500ml, 6.2%

Julen i ett glas. Knäckig och julkryddig med doft av pomerans, nejlika och kanel. Nejlika och kanel får friskt citrusbet från pomerans som lindas in mjukt maltsöt lätt rostad avslutning. Kryddig och stilfull julöl för juldoppet.

Sigtuna midvinterblot 2012

Sigtuna Brygghus, Sverige, 8%, 330ml, Brygghuset i Sigtuna AB

Sigtunas midvinterblot är i år lite mindre alkoholstark, 8%, och har fått en fruktigare inramning av tropisk fet frukt än förra årets version. Det är utpräglade mörka chokladaromer, mocca och fet frukt, mango, ananas och citrus och en lång rostad kaffemättad avslutning med distinkt balanserad beska och längd. Riktigt välarbetat hantverk från Sigtuna kan förgylla även årets julbord. Drick till en långkokt gryta på oxsvans, gärna kryddad med mörk choklad, eller till fina kittostar.

Sigtuna Dark Easter Ale Påsköl 2013
Sigtuna Brygghus, Sverige, 7.6%, 330ml, Brygghuset i Sigtuna AB

En fruktkompott i mörk förklädnad, för den mörka färgen bedrar åtminstone i doften som är bärigt fruktfrisk, som jordgubbar och omogna smultron i en tropisk fet fruktkompott med passionsfrukt. Mättad och malttät, och här finns det distinkt rostade aromer som bäddas in fint av de feta humlearomerna som elegant rundas av med stadig frisk humlebeska. Storstilat ölhantverk från Sigtuna.

Sigtuna Påskweizen påsköl 2013
Sigtuna Brygghus, Sverige, 5.2%, 500ml, Brygghuset i Sigtuna AB

En ljus och påsklätt veteöl från Sigtuna gör mer i munhålan än brukligt för ölstilen. Här finns de klassiska jästkryddiga aromerna, men också mer uppfriskande citrustoner från humle. Strukturen är krämig och lätt men med distinkt inramning av frisk humle som ger välbehövlig stramhet till ett veteöl. Given vår i glaset.

Mohawk vs GoldingsSigtuna Brygghus, Sverige, Wicked Wine Sweden AB, 500ml, 5.5%

Singelhumlade öl i två versioner är vårens kanske intressantast nyheter. Båda kommer från Mohawk, ett samarbete mellan Sigtuna, Wicked wine och bryggaren Stefan Gustavsson. Brittisk Goldingshumle ger smak åt denna ljus ale. En klassisk brittisk humle med mild något blommigt gräsigt arom och en lätt citrusfrisk fruktighet. Maltrund och behagligt balanserad med gräsiga humlearomer och mild beska. Inte Mohawks mest sensationella brygd, men en stadig och uppfriskande ale .

Mohawk vs AmarilloSigtuna Brygghus, Sverige, Wicked Wine Sweden AB, 500ml 5.5%

Amarillo är en amerikansk humle med utpräglade tropiska fruktaromer, så också här. Passionsfrukt och bitter grapefrukt får sällskap av lätt maltbrödig struktur och ett lätt och uppfriskande avslag i mild humlebitter avslutning. En vinnare i vårsolen.
Båda singelhumlade ölen från Mohawk är välgjorda, men inte lika sensationella som tidigare brygder i serien. En humlesort är intressant, men missar komplexiteten.

Sigtuna Brygghus, Sverige, 500 ml, 6,2 %, Brill & Co AB

Sigtunas nya tillskott i påsksamlingen har amerikansk lutning, med en Red Ale som inspiration.

Komplex doft med malttät fyllighet och friskt fruktiga aromer av tropisk frukt, knäck, nougat och skogsmylla. Rund malttät i munnen med frisk fruktsöt inramning och en knäckig och harmonisk humlebitig avslutning. Aromatisk brygd som stilfullt kombinerar kraft och balans.

Kryddat med amarillo och centennial humle

Sigtuna Brygghus, Sverige, 500ml, 5,6 %, Brill & Co AB

Ett av två nya påsköl från Sigtuna Brygghus, och det är bara att lyfta på hatten. Det är innovativt och gott.

Läcker delikat doft av fet tropisk frukt med en lätt kryddig inramning. Smaken är delikat och krämigt malttät med fet frukt och kryddiga aromer, allt inramat av uppfriskande citrusfrukt. Lång balanserat humlefrisk avslutning. Strålande påsköl och favorit i påsksamlingen.

Bryggmästare Mathias har kryddat med Pacific gem och riwakahumle från Nya Zeeland.

 11384 Sigtuna Merry X-mas Sigtuna Brygghus, Sverige, Brill & Co AB, 500ml, 6%

Maltdjup och varmt kryddig doft med aromer av nejlika, kanel, lakrits och knäck. Maltrund och krämig med snyggt rostade aromer som bäddar in de varma kryddorna. Det är nejlika, koriander och pomerans i lång och behaglig humlebalanserad avslutning. Till kryddiga revben.

11346 Mohawk Blizzard Imperial PorterSigtuna Brygghus, Sverige, Wicked Wine Sweden AB, 330ml, 9.8%

Mäktig söt och kryddig doft med aromer av varma kryddor, kanel, muskot och koriander med fruktig persikofrisk inramning. Söt och malttät med rostade aromer av knäck, frisk frukt med aromer av persika och passions och kryddor i delikat komplex balans. Avslutningen har en uppfriskande humlefriskhet och delikat knäckighet. Rent och snyggt igen från Mohawk.

11321 MNM Midvinternattens Mörker 2010
Sigtuna Brygghus, Sverige, Wicked Wine Sweden, 500ml, 6.2%

En verkligt kryddstark vinterbrygd. Varma kryddiga aromer av kanel, muskot, nejlika och vanilj kaffe och choklad säger en del om innehållet. Trots sin intensiva doft är den mjuk och silkeslen i munnen. Rik maltsötma som balanserad med fruktig humle. Avslutningen är varmt kryddig med aromer av nejlika muskot och citrusskal och choklad. Till dopp i grytan med julvörten.

1419-mohawkSigtuna Brygghus, Sverige, 500ml, 7.5%, AB Wicked Wine Sweden

Wicked Wine och bryggaren Stefan Gustavsson fortsätter sin Mohawk serie, denna gång i samarbete med Sigtuna brygghus. Det är välbryggt och humlemättat.

Maltrund och knäckig doft, med fruktfeta aromer av ananas passionsfrukt och aprikoser. Maltrund sötma med knäckig arom och fet frukt med smak av passionsfrukt och persika i avrundad rostad krämighet, Lång avslutning med kraftfull uppfriskande humlebeska. En humlemättad IPA med mersmak och hög drickbarhet. (lansering 24 mars)

1616 Mohawk Summer India Pale Ale
Sigtuna Brygghus, Sverige, 6.8%, 500ml, AB Wicked Wine Sweden

Den tredje versionen av vårens Mohawkserie har en något lättare karaktär, men saknar för den skull inte malt och humlearomer. Fokus ligger mer på friska fruktiga aromer och malten har en slankare form.
Friskt fruktig med aromer av persika och passionsfrukt i välbalanserad och återhållen form. I munnen finns bra maltbredd som balanserar den friskt feta persiko- och passionsfrukten. Avslutningen är aptitligt humlebesk. Sigtuna, tillsammans med Wicked Wine och bryggaren Stefan Gustavsson fortsätter att övertyga med kompromisslösa och spännande brygder.

1681 Sigtuna Sommar Wit
Sigtuna Brygghus, Sverige, 4.7%, 500ml, Brill & Co AB

Tät citrusfrisk och kryddig doft. Rund och krämig med frisk citrus och grape, blommor i uppfriskande humletät avslutning. En modern och något mer humletät veteöl. Välgjort, sommarlätt och uppfriskande.

ta vara på sommaren grönsaksöverflöd och drick till en blomkålsrisotto.

11262 Sigtuna Black OctoberSverige, 5%, 500ml, Sigtuna Brygghus, Brill & Co AB

En av förra årets oktoberfavoriter är tillbaka i god form. En oktoberöl som bryggts i den tyska schwarzbier-traditionen. Som namnet antyder är doften mörkmustig och knäckig med aromer av kaffebönor och choklad. Malttät sötma balanseras av väl avvägda rostade aromer och frisk humle. Avslutningen chokladkrämig med mästerligt balanserad humlebeska. Kan tänka mig ett glas till höstens vildsvinsgryta, gärna med en rejäl skvätt i grytkoket också.

Sigtuna East Coast Pale AleSigtuna Brygghus, Sverige, 330ml, 5%, Brygghuset i Sigtuna AB

En lysande brygd med generös knäckig maltsötma som får friskt fruktigt sällskap av citrusaromer som smäller i gommen och en avslutning med mästerligt balanserad beska. Sigtuna brygghus gör det igen, det är kanske inte det mest spektakulära från bryggeriet, men ölharmoni på hög nivå. En öl som kan bli en god vän som njutbar aperitif i köket, eller till höstens elegantare vilträtter.

Sigtuna Unfiltered LagerSigtuna Brygghus, Sverige, 330ml, 4.7%, Brygghuset i Sigtuna AB

En ovanligt klassisk lager från Sigtuna, bryggt med tysk Kellerbier som inspiration. Stadigt brödiga maltaromer och frisk gräsig humledoft ger generöst maltrund struktur med delikat sötma och finessfullt beska i avslutningen. Det är ofiltrerat och riktigt bra och ett välkommet svenskt tillskott i ölhyllan. Utmärkt till höstens husmans.

Sigtuna Equilibrium Scottish Strong AleSigtuna Brygghus, Sverige, 330ml, 9.3%, Brygghuset i Sigtuna AB

Sigtuna levererar ytterligare en storslagen öl i oktober, och överraskar med en alltigenom maltmättad ale med skotska förtecken. Ingen humle kanske några undrar. Nej, för det är en mörk ale med djup knäckig maltmättnad, aromer av choklad, torkad frukt och en finessfull rökighet från en liten del torvrökt malt. Men det är njutbar maltkraft med en värmande, men lika balanserad alkoholomfamning i avslutningen. Som en skotsk barley wine kommer den värma i höst, kanske till en ostbit, eller varför inte till höstens viltgryta, eller stek, om man vill utmana.

 Sigtuna Ace of SpadesSigtuna Brygghus, Sverige, 330ml, 18.5%

Exceptionell i alla delar, Ace of Spades tar svenskt ölhantverk in på nya domäner, där skotska BrewDog redan gjort minnesvärda brygder. Men det finns ingen anledning att jämföra. Sigtuna klarar sig väldigt bra på egna extrema ölben. Alkoholhalten ger genast associationer till starkvin, och faktum är att det finns likheter. Åtminstone kommer Ace of Spades klara sig bra med mörk choklad, starka mögelostar och kanske också en välrullad cigarr, för den som vill.

Det händer mycket i denna öl. Doften är intensiv och komplex med aromer av choklad, kaffe och lakrits med en söt botten av torkad frukt, knäck och karamell. I munnen har den en mäktig sötma som snabbt får motstånd av choklad och kaffearomer. Humlen ger den malttäta strukturen välbehövlig friskhet och en delikat mjuk beska i en lång avslutning som får sällskap av lätta lakritsaromerna. Trots extrema aromer och sötma finns en delikat balans som det bara är att lyfta på hatten för. Enastående, kul och minnesvärt.

Ace of Spades kommer förmodligen finnas å systembolagets vinkällarbutiker. Vi återkommer med information och prisuppgifter. /red

Sigtuna East River LagerSigtuna Brygghus, Sverige, Brygghuset i Sigtuna AB, 5.2%, 330ml

Sigtunas lager är humlemättad och välbalanserad. Doften behagligt malttät med knäckiga aromer som får sällskap av friska blommiga citrusaromer och fet aprikosfrukt. Beskan delikat balanserad i en lång uppfriskande avslutning. Sällsynt nyansrikt hantverk och en lageröl med hög drickbarhet utan att sakna karaktär.

Sigtuna East Coast IPA Sigtuna Brygghus, Sverige, Brygghuset i Sigtuna AB, 330ml, 7%

Glädjande att Sigtunas East Coast till slut hamnar i fler Systembolagshyllor, om än tillfälligt, för det är en av bryggeriets allra bästa brygder. En lysande IPA, med mättad humlefruktiga aromer av passionsfrukt, krusbär och ananas. Rund krämig och humlefruktig attack i munnen rundas av med maltsötma och mästerligt balanserad beska. En av vårens favoriter i ölglaset.

Sigtuna Vårweizen 11552Sigtuna Brygghus, Sverige, Brill & Co AB, 500ml, 5%

Sigtuna Brygghus fortsätter leverera gediget ölhantverk. Denna gång en friskt veteöl, med ett lite udda humlebett.

Djup jästaromatisk med frisk citrusdoft och kryddighet. Mjuk maltrund och krämig med mild humlefrisk inramning och finstilt humlebesk avslutning. Ett modernt veteöl i tysk stil med friskt humlesting.

Mera i samma ämne:

8 kommentar »

 1. Att Sigtuna gör goda öl har jag börjat upptäcka. Oktoberölen har ju oxå bra etiketter. Men varför fortsatta med de anskrämliga ditona. Ni kan lira i högsta divisionen om ni skippar barnteckningarna.
  Hänger på låset på tisdag och prövar de nya oktober ölen.

 2. Gillar er design på flaskorna, det gör att ni inte blir en i mängden.Skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa tröjor med dels er logga och även de olika ölsorterna!! Vi ska ha en RIKTIG Oktoberfest framöver!!

 3. Jaaa…vad skall man säga…
  Har provsmakat Black October och den är… helt fenomenal… Fantastisk och fullständigt underbar.
  Fortsätt med det lysande arbetet.
  I morgon köper jag på mig mer BO än vad jag behöver! 🙂

 4. […] till Vin & Gastronomi via mitt rssflöde och ett reportage om Sigtuna Brygghus där humle och hårdrock tillhör livets nöjen. Kan ju bara hålla med! – […]

 5. Påsk Alt var en riktig höjdare. Hoppas att det kommer mer av denna vara.

 6. …unämner Biskop Stefans kalk till ett av de bästa öl jag smakat. Det andra ölet jag placerar på topp är Old Luxter Barn Ale från England och det är fantastiskt att lilla Sverige utvecklat en ölkultur som inte bara håller jämna steg med, utan även kan spöa, giganterna på kontinenten…

 7. Bäste Magnus,

  Du verkar ju vara expert på ämnet, men vet vad begreppet ”Bryggmästare” betyder? Läs på detta!

 8. Bäste Gambrinus, vad roligt att du hittat til V&G: Expert vet jag inte om jag är. Träffar och intervjuar däremot många med expertkunskaper om ölbryggning. Mina referenser om bryggning skulle bli ganska tråkiga att läsa om. Bra då att det finns så många lysande småbryggerier i landet med kunskaper i ämnet. . Och jo, jag trodde jag hade en ganska bra uppfattning om vad bryggmästare betyder. Men som sagt, jag kan säkert lära mig något nytt om den saken också.

Lämna kommentar

Instagram feed