Sydfransk elegans

I Orbdalen på gränsen mot de vidsträckta bergen i Haut Languedoc gör Domaine Clovallon vita viner med ovanlig elegans och med druvor som främst förknippas med nordligare franska vingårdar. På nordsluttningarna öster Bédarieux trivs både pinot noir och viognier.

Catherine Roque på Domaine Clovallon

Domaine de Clovallon

tfn:+33 (0)4 67 95 19 72
fax:+33 (0)4 67 95 11 18

epost:domaine@clovallon.fr

Vinerna handlas på gården som är öppen alla dagar utom söndag.

-Det är extrema halter kalcium och magnesium i jordarna. Det är samma vulkaniska dolomitberggrund som man också hittar i delar av Alsace, säger Catherine Roque på Domaine Clovallon.

-Jordens mineralsammansättning avspeglas direkt i vinerna. Våra analyser av vinerna visar samma mineralprofil med höga halter magnesium och kalcium, säger Catherine.

Med bakgrund som arkitekt var vingården först ett sidoprojekt för 20 år sedan. Passionen för vinet gjorde dock snart vingården till heltidssyssla, men känslan för de finstilta detaljerna har hon behållit. För 20 år sedan var de få som trodde på hennes idé att plantera vinrankor på de steniga sluttningarna runt Bédarieux. Med hennes smak för nordfranska druvsorter var också valet av druvor kontroversiellt. I dag växer både pinot noir, viognier och chardonnay i de kalrika nordsluttningarna runt hennes hus. De sistnämnda bildar tillsammans med grenache blanc, clairette, roussanne och petit manseng basen i hennes toppvin Les Aurièges. Druvornas odlas med biodynamiska principer.

Mineralerna ger vinerna både djup och elegans. Hennes vita Les Aurièges utvecklas med glans i 10 år. Att långlagra vita viner från Languedoc med gott resultat är något de flesta skulle säga vara en fåfäng idé. Det varma klimatet gör helt enkelt att vinerna får en helt annan struktur. Les Aurièges från 2000 är fortfarande vital och har en imponerande elegans som är ovanlig i Languedoc.

Domaine de Clovalloncave

Den regionala vinorganisationen i Languedoc har aldrig ansett de nordliga sluttningar runt Bédariuex varit bra nog att klassas som AOC, Appellation origen controlée, som det angränsande Faugères ett stenkast söderut. Hennes viner har därför den lägre regionala klassningen Vin de Pays. Något som verkar passa henne bra med tanke på hennes vurm för nordfranska druvsorter.

Det branta flisiga kalkberget skjuter upp som vägg i söder och bildar en väldefinierad gräns för vingårarna, med floden Orb i väster och Cevennernas bergstoppar som en magnifik fond till de sommarfrodiga vingårdarna i norr.

Hennes gårdsplan doftar av solvarm pinje som blandas med de alltid närvarnade örtaromerna från de lågväxta buskmarkerna, garriguen, som gränsar till vingården. Dofterna är en passande anspelning på de klassiska vinaromerna i Languedoc.

I caven provar vi vinerna. Hennes blandning av chardonnay och roussane i Joli Cantel 2007 är elegant och aromatiskt och doftar av blommor och mogna aprikoser. Strukturen är mjuk och krämigt tät, med lager av frisk frukt och mineraler som räcker länge. Det är ett vitt vin med befriande stramhet.

Catherine Roque på Domaine Clovallonpinotnoirsmasdalezonsjoli cantellesairessDomaine de Clovallon Les Aurièges 2000

Les Aires 2008 är en ren hyllning till viognierdruvans aromer, med sval aprikos- och päronfrukt i en blommig och mineralfrisk avslutning. Det är utan tvekan ett av de bättre viogniervinerna utanför druvans hemmaplan i Condrieu. 12,5 procent alkohol är också värt att notera.

Hennes pinot noir är fortfarande omskakad efter bra två veckor på flaska men visar ändå en enastående potential. Vinet har inte samma djup, köttighet och fatarom som de från Bourgogne. Har får mineralerna bygga en finessfull fond till den moget strama frukten. Med mineralitet är det lite mer som Loire än Bourgogne.

Les Aurièges har samma delikata friskhet som alla hennes vita viner och är en blandning av clairette, viognier, roussane, grenache blanc, chardonnay, petit manseng och visar prov på vingårdarnas kapacitet att producera långlivade vita viner. Les Aurièges 2000 är fortfarande vital med komplexa aromer av rostade mandlar och aprikoser. Allt i en tät mineralstram inramning och lång avslutning. Les Aurièges 2003 har samma komplexa inramning med en något livligare syrastruktur.

Mas d’Alezan är hennes vingårdar i angränsande AOC Faugéres som hon restaurerade för 10 år sedan. För övrigt hennes enda AOC-klassade vin. På Faugères högst belägna vingårdar producerar hon vin med låga uttag och med samma finessfulla elegans. Monfalette 2007 innehåller mourvèdre, grenache och syrah som ger en klassisk Faugères blandning. Lång maceration och försiktig pressning av druvorna ger delikat fruktighet och djup silkig tanninstruktur. Allt i en klassisk örtig inramning. Vinet är et talande exempel på hennes noggranna arbete i vingården.

Karta fr www.languedoc-wines.com

Domaine Clovallon, Frankrike, Vin d’Pays d’Oc (Faugères Vdp), 750ml

Hennes blandning av chardonnay och roussane i Joli Cantel 2007 är elegant och aromatiskt och doftar av blommor och mogna aprikoser. Strukturen är mjuk och krämigt tät, med lager av frisk frukt och mineraler som räcker länge. Det är ett vitt vin med befriande stramhet.

Domaine Clovallon, Frankrike, Vin d’Pays d’Oc (Faugères Vdp), 12.5%, 750ml

Är en ren hyllning till viognierdruvans aromer, med sval aprikos- och päronfrukt i en blommig och mineralfrisk avslutning. Det är utan tvekan ett av de bättre viogniervinerna utanför druvans hemmaplan i Condrieu. 12.5 procent alkohol är också värt att notera.

Domaine Clovallon,Frankrike, Vin d’Pays d’Oc (Faugères Vdp), 750ml

Les Aurièges har samma delikata friskhet som alla hennes vita viner och är en blandning av clairette, viognier, roussane, grenache blanc, chardonnay, petit manseng och visar prov på vingårdarnas kapacitet att producera långlivade vita viner. Les Aurièges 2000 är fortfarande vital med komplexa aromer av rostade mandlar och aprikoser. Allt i en tät mineralstram inramning och lång avslutning. Les Aurièges 2003 har samma komplexa inramning med en något livligare syrastruktur.

Mas d’Alezon, Domaine Clovallon, Frankrike, Faugères, 750ml

Mourvèdre, grenache och syrah bildar denna klassiska Faugéresblandning. Monfalette 2007 har generöst med mogna körsbärsaromer, med mjuka silkiga tanniner, örter och täta, något sotiga mineralaromer från Faugères schistjordar.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed